De 10 verhalen die u deze week niet mocht missen, speciaal voor u geselecteerd door onze hoofdredactie.

Beste lezer,

Het puin van de verkiezingen van 26 mei smeult nog na. De traditionele partijen proberen te begrijpen wat hen is overkomen, Groen onderzoekt waarom het niet heeft kunnen oogsten, ondanks de gunstige tijdsgeest. 

En N-VA doet een poging om de mindere score te verdoezelen door nu volop de confederale piste op tafel te leggen, opgejaagd door de goede score van Vlaams Belang.

Dit zijn de tien beste artikels van de week:

1. Hoe rechts sinds 1988 het politieke landschap heeft hertekend

Heeft de kiezer een signaal gegeven? Is de kloof met de burger daar weer? Nee, analyseerde Joël De Ceulaer daags na de verkiezingen de puike score van extreem-rechts en de oplawaai die de traditionele partijen kregen. “Vlaams Belang heeft gewoon, zowel qua personeel als qua boodschap, een aanbod dat werkte.” Lees meer »

2. Witte gemeente stemt pikzwart: wat is er aan de hand in Houthulst?

Tien jaar geleden waren er enkel boer Obusios en zijn twee Poolse werk­krachten. Het vredige Houthulst, met z’n obussen in de polder­grond, is een van de witste gemeenten van Vlaanderen. Zondag werd het een van de zwartste. Lees meer »

3. Hoe Vlaams Belang via Facebook de verkiezingen won

In 2014 waren ze nog nergens op het internet, maar de afgelopen campagne was VB heer en meester op Facebook. “In plaats van algemene campagneboodschappen in de markt te zetten, spreidde Vlaams Belang een erg precies bombardement uit.” Lees meer »

4. Freya Piryns maakt harde analyse na teleurstellende uitslag van Groen: ‘We werden arrogant’

Haar persoonlijk resultaat was lang niet slecht, de uitslag van haar partij Groen heeft haar diep teleurgesteld. Freya Piryns ziet waar het misliep. “We werden arrogant.” Lees meer »

5. Elisabet uit ‘De mol’: ‘Wanneer je bedrog meemaakt in je relatie, word je heel klein’

“Dankzij mijn man heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Hij heeft me doen inzien wat ik echt waard ben. Dat mijn visie op mezelf niet strookt met de realiteit.” Spoedarts Elisabeth Haesevoets laat diep in haar ziel kijken in de vragen van Proust. “Tijdens De Mol stak die onzekerheid weer de kop op.” Lees meer »

6. ‘Mijn leven vliegt voorbij zonder dat ik echt lééf’: ook jongens kunnen een eetstoornis ontwikkelen

“Twee appels en een yoghurtje.” Niet alleen meisjes kunnen een eetstoornis ontwikkelen. Eén op vier patiënten die worstelen met anorexia of boulemie is man. Nathan, Bram, Nico en Simon vertellen aan Stijn De Wandeleer over hun gevecht tegen de ziekte. Lees meer »

7. Modeontwerper Tom Ford: ‘Ik ben een perfectionist. Anaal gefixeerd, verkrampt, schijnbaar afstandelijk. En huiselijk’

Zelfs op vakantie in de tropen ziet hij er griezelig perfect uit. Tom Ford, kersvers chairman van de Amerikaanse modewererld, heeft een onwaarschijnlijk oog voor esthetiek. “Hij is niet bang om te zeggen dat je haar zeven centimeter korter moet of dat je moet afvallen”, vertellen intimi in dit quasi perfecte portret van de man die overal imperfecties ziet. Lees meer »

8. Suïcide-experts bezorgd: hulp bij zelfdoding komt naar België

Coöperatie Laatste Wil, de Nederlandse organisatie die al jaren pleit voor hulp bij zelfdoding, komt naar ons land. Ze houdt eind juni een bijeenkomst voor mensen die zonder tussenkomst van een arts hun leven willen beëindigen. “We vrezen dat ze mensen in een suïcideproces zullen aantrekken”, vertelt een erg bezorgde directeur van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie aan Femke Van Garderen. Lees meer »

9. Geneticus ziet in DNA belangrijkste voorspeller: ‘Hoe je je kind opvoedt, doet er minder toe dan je denkt’

Lastig weekendje met je drammerige peuter achter de rug? Ontspan en geniet gewoon van hoe ie opgroeit, want je hebt toch maar weinig impact op hoe kinderen zich ontwikkelen, zo concludeert geneticus Robert Plomin na decennia onderzoek. Opvoeden doet er niet toe. “Genen zijn doorslaggevend”. Lees meer »

10. Te koop op eBay: botten van een tyrannosaurus rex

Steeds meer celebs willen graag een dinoskelet in hun living posteren, en dat jaagt de prijzen van de fossielen de hoogte in waardoor ze te duur worden voor musea en onderzoeksinstituten. Onder meer filmsterren Leonardo Di Caprio en Nicolas Cage dwepen met T-Rex en co. Wetenschappers hebben grote vragen bij de commerciële fossielenhandel. Lees meer »

Tot volgende week,
Bart Eeckhout en Kirsten Bertrand
hoofdredactie De Morgen

Reageren op deze brief? Graag. Reageer op deze e-mail of mail naar: hoofdredactie@demorgen.be.

✏️ Wat vond u van deze mail?
✉️ Schrijf u in op onze andere nieuwsbrieven
📲 Neem een abonnement op De Morgen

Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Stem positief
Stem negatief

Deze nieuwsbrief is verzonden naar lucschrijvers@hotmail.com | © 2025 DeMorgen
Alle rechten voorbehouden | Afmelden voor deze nieuwsbrief