Direct naar artikelinhoud
OverzichtHittegolf

Gasprijs stijgt verder door aanhoudende droogte

Het waterpeil van de Rijn, hier in het Duitse Bacharach, is ongezien laag.Beeld AP

Er is een hittegolf in het land, en die kan ruim een week duren. Omwille van de hoge temperaturen worden allerlei maatregelen genomen. Het belangrijkste nieuws over de hittegolf vindt u in dit overzicht.

Live

  1. Gasprijs stijgt verder door aanhoudende droogte

    De gasprijs in Europa stijgt verder door de aanhoudende droogte. Door zeer lage waterstanden in rivieren is het lastig om brandstoffen als diesel en steenkool te vervoeren. Daardoor kan gas een interessant alternatief zijn.

    Het waterpeil in de Rijn blijft deze week bij een ondiep meetpunt ten westen van Frankfurt waarschijnlijk een paar dagen op het kritieke niveau van 30 centimeter staan, is gebleken uit data van de Duitse regering. Onder dit niveau is het voor binnenvaartschepen niet meer rendabel om te varen, omdat ze dan veel minder vracht kunnen meenemen dan normaal. De rivier is de belangrijkste van West-Europa voor het vervoeren van brandstof en andere industriële goederen.

    Europese overheden proberen juist gas te besparen om komende winter tekorten te voorkomen. De nieuwe vraag heeft er nog niet toe geleid dat de aangelegde voorraden zijn teruggelopen. Duitsland behaalde een van zijn doelstellingen op dit gebied zelfs twee weken eerder dan gepland. Het importeren van vloeibaar gemaakt aardgas verloopt goed, wat er ook voor zorgt dat de prijsstijgingen beperkt blijven.

    De gasprijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg maandagochtend met 0,4 procent, tot ongeveer 207 euro per megawattuur. De prijs is weer flink gestegen sinds Rusland eind vorige maand aankondigde dat de gastoevoer via de Nord Stream-pijplijn gehalveerd zou worden tot 20 procent van het normale volume. Daardoor kwam de prijs toen voor het eerst sinds maart weer boven de 190 euro per megawattuur uit.

  2. Hitte kan biodiversiteit op platteland bedreigen

    Nieuw onderzoek van de universiteiten van Luik en Antwerpen toont aan dat de hitte een bedreiging vormt voor de inheemse biodiversiteit op het Belgische platteland. "Exotische planten ontsnappen uit de stad naar het platteland", stellen de wetenschappers in een persbericht.

    Belgische steden herbergen andere uitheemse plantensoorten dan het koelere platteland. Maar "door zomers als de huidige zouden die soorten wel eens overal kunnen gaan domineren", waarschuwen de onderzoekers.

    "De hete lucht omhult steden op warme dagen als een deken", legt Jonas Lembrechts (UAntwerpen) uit. "Bovendien is de bodem in de stad vaak droger dan op het omringende platteland. Er vloeit meer water weg en de extra warmte zorgt voor snellere verdamping. Tot voor kort waren bomen van warmere origine dus noodgedwongen beperkt tot de stad, omdat de klimatologische omstandigheden op het platteland gewoon niet geschikt waren. Nu de zomers steeds droger en warmer worden, maar ook onze winters niet meer zo koud zijn, breiden de juiste omstandigheden voor hun ontwikkeling zich uit."

    Zo neemt de kans toe dat stedelijke exoten, zoals de hemelboom of de Anna Pauwlonaboom, ook op het platteland meer en meer aanwezig zullen zijn. Die verspreiding kan dan ten koste gaan van de inheemse biodiversiteit op het platteland, die al verzwakt is door droogte en hittegolven.

  3. 1.500 mensen in Noordoost-Spanje geëvacueerd vanwege bosbrand

    Door een bosbrand ten westen van de Spaanse stad Zaragoza hebben zo'n 1.500 mensen hun huis moeten verlaten. De brand woedt in de buurt van Añón de Moncayo in het noordoosten van Spanje en wordt aangewakkerd door de sterke wind. In de regio bestrijden zo'n 300 brandweerlieden het vuur.

    Ook in het zuiden van Spanje heeft de brandweer een bosbrand bestreden. Die zou door bliksem zijn veroorzaakt en verspreidde zich door de harde wind. Dat was in de buurt van Murcia.

    In Frankrijk is de grote bosbrand in het zuidwestelijke departement Gironde dankzij een regenachtige nacht onder controle. Duizenden mensen waren daar geëvacueerd, maar kunnen nu weer terug naar huis. Meer naar het oosten, in het Franse departement Aveyron, zijn wel weer zo'n duizend mensen geëvacueerd vanwege een opgelaaide bosbrand.

    Een deel van Europa kampt deze zomer met veel droogte en hitte, waardoor de kans op bosbranden groot is.

    Buurtbewoners kijken toe in Zaragoza.Beeld AP
  4. Noodnummer 1722 geactiveerd voor mogelijke wateroverlast

    Zondagavond en -nacht wordt het betrokken met vooral na middernacht een toenemende kans op buien ten zuiden van Samber en Maas. Aan het einde van de nacht kan er ook elders al een fikse bui vallen. Maandag kunnen de buien lokaal intens zijn en gepaard gaan met bliksem.

    De FOD Binnenlandse Zaken activeert daarom tijdelijk het nummer 1722. Dat nummer kan worden gebeld voor storm- en waterschade waarvoor bijstand van de brandweer nodig is. Er kan ook een digitale aanvraag worden ingediend, via 1722.be. Die optie geniet zelfs de voorkeur.

    Binnenlandse Zaken vraagt om het nummer 112 enkel te gebruiken voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn.

  5. Dagrecord verbroken: nu al 31,1 graden Celsius in Ukkel

    Het kwik in Ukkel is rond 14:00 uur gestegen tot 31,1 graden Celsius. Daarmee werd al een nieuw dagrecord gevestigd, meldde KMI-weerman David Dehenauw op Twitter. Het vorige dagrecord dateerde uit 1911, toen het 31,0 graden werd. Uiteindelijk klokte de maximumtemperatuur in Ukkel zondag af op 31,9 graden.

    België bevindt zich sinds gisteren officieel in een hittegolf. Toen werd voor de vijfde opeenvolgende dag meer dan 25 graden Celsius opgemeten in Ukkel.

    Voor een hittegolf moet het vijf dagen na elkaar meer dan 25 graden zijn, waarvan drie dagen met 30 graden of meer. Dinsdag ging het kwik voor het eerst boven de 25 graden in deze periode, nadat die kaap maandag net niet gehaald werd.

  6. Opnieuw zonnige en warme dag, maar mogelijk onweer op komst

    Vandaag wordt het weer zonnig en warm. De maxima schommelen tussen 28 en 34 graden, lokaal kunnen de temperaturen oplopen tot 35 graden. Maar een thermische depressie komt onze richting uit: er ligt onweer op de loer, meldt het KMI.

    Morgen volgen opklaringen, maar ook wolkenvelden met buien en mogelijk onweer. Code oranje voor de hitte is dan niet langer van kracht. 

    In het centrum van het land blijft de hittegolf nog duren tot het midden van het week. Het wordt er wel minder warm, maar de maxima blijven hoger dan 25 graden. Aan de kust en in de Ardennen zakt het kwik morgen onder de 25 graden, wat meteen ook het einde van de hittegolf in deze streken betekent.

    Bekijk het volledige weerbericht voor vandaag en de komende dagen.

  7. Brandweerzone Noord-Limburg bestrijdt grote brand in stallen van boerderij in Peer

    In een boerderij aan de Waubergerdijk in Wauberg bij Peer is rond 11.15 uur een zware brand uitgebroken. De brandweer van de hulpverleningszone Noord-Limburg is bezig de vlammenzee te bestrijden die zich over twee stallen kon verspreiden. In een stal stonden runderen, waarvan de boer een groot deel naar een weiland heeft kunnen evacueren. In een andere stal was er vooral stro opgeslagen.

    De brandweerzone Noord-Limburg verspreidde een bericht zodat omwonenden hun ramen en deuren gesloten moesten houden omwille van de grote rookontwikkeling. Verder is de raad gegeven om de wijde omgeving te vermijden en de hulpdiensten alle ruimte te bieden. De brandweerdiensten zijn massaal ter plaatse. 

    Intussen heeft de brandweer een van de twee stallen kunnen blussen, maar bij de brand is wel asbest vrijgekomen, omdat het dak met golfplaten was opgetrokken. Er is een veiligheidsperimeter van honderd meter ingesteld. De nabije buren werden ingelicht over de mogelijke verspreiding van asbestdeeltjes.

    Zware boerderijbrand in Peer.Beeld Hulpverleningszone Noord-Limburg
  8. ‘Zelfs bij dit weer hebben bewoners met dementie het koud’: hoe wapenen woon-zorgcentra zich tegen de hitte?

    In rusthuizen ging deze week het hitteplan van kracht. Bewoners van wzc Grootenbosch worden aangespoord om veel te drinken en binnen te blijven. ‘Vroeger moest ik naar Calpe voor de zon. Nu hebben we hetzelfde weer in Beveren.’

    Lees de volledige reportage.

    De bewoners, zoals zuster Coleta, krijgen veel water te drinken.Beeld Wouter Van Vooren
  9. Hittegolf Europa raakt suikerbietenoogst, mogelijk minder snoep

    De hittegolven en droogte in Europa zullen naar verwachting ook negatief uitpakken voor de oogst van suikerbieten. In verschillende Europese landen waarschuwen boeren voor lagere opbrengsten dan gemiddeld. Mogelijk raakt de productie van snoep en chocolade erdoor in de problemen, waarschuwen kenners.

    Lees meer.

    Archiefbeeld. Er zal dit jaar naar schatting een miljoen ton minder suiker worden geproduceerd in de EU en het VK dan een jaar eerder.Beeld Shutterstock
  10. 'Productiviteit neemt af bij temperaturen boven de 26 graden'

    De hitte heeft niet alleen gevolgen voor de natuur, maar ook voor onze productiviteit op het werk. Als de temperatuur op de werkplek boven de 26 graden stijgt, worden we een stuk slomer en maken we sneller fouten. Dat zegt de topman van de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (IDEWE) Lode Godderis aan Belga.

    "Onze productiviteit ligt het hoogst als de temperatuur op de werkplek 22 graden bedraagt", klinkt het. "Bij die temperatuur kunnen we helder nadenken en voelen we ons zowel fysiek als mentaal goed. Ook bij iets hogere temperaturen blijven we relatief productief, maar zodra de temperatuur voorbij de 26 graden gaat, wordt het lastig." 

    Als die grens overschreden wordt, blijft ons geheugen aanvankelijk nog goed functioneren, maar het wordt wel moeilijker om onze aandacht bij het werk te houden, aldus Godderis. Per graad extra daalt onze productiviteit "met zelfs een verlies van 10 procent bij temperaturen van 35 graden". Godderis onderstreept dat het daarom belangrijk is om veel te drinken, zodat we erin slagen onze lichaamstemperatuur niet te veel te doen stijgen. 

    Het productiviteitsverlies laat zich in verschillende fases kenmerken. In eerste instantie neemt onze aandacht af en kunnen we bepaalde routinetaken minder makkelijk uitvoeren. Vervolgens daalt onze zintuiglijke waarneming, waardoor we niet meer helder kunnen denken. Tot slot gaat onze snelheid van uitvoeren achteruit, worden we minder accuraat en gaan we meer fouten maken.

  11. Redders waarschuwen voor springtij tijdens topweekend aan kust: 'Zee is nu echt verraderlijk'

    De kustredders staan op scherp voor het komende topweekend aan zee. Dat zegt An Beun, de secretaris van de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV). Er wordt springtij verwacht, gecombineerd met een sterke wind. "Een combinatie van factoren die samen met de drukte gevaarlijk is", klinkt het.

    Er mag dan wel een hittegolf voorspeld zijn, aan zee blijven de temperaturen komend weekend onder de dertig graden Celsius. Verwacht wordt dat heel wat mensen verkoeling zullen zoeken aan de kust en in zee. "Wij staan op scherp. Niet enkel door het goede weer en de drukte, maar ook door de combinatie met springtij dit weekend", zegt Beun. "Bij springtij komt het water zeer snel op, en dat op het drukste moment van de dag. Er staat ook een serieuze wind aan zee en al die factoren maken het extra gevaarlijk. De zee is nu echt verraderlijk." 

    De kustreddingsdienst roept dan ook nogmaals op om de richtlijnen van de redders te volgen en om enkel te gaan zwemmen in bewaakte zones. "Ik snap dat mensen bij deze drukte kalmere plekken willen opzoeken, maar dan kom je soms terecht in onbewaakte zones. Als je van plan bent om te gaan zwemmen, zwem dan alstublieft in een bewaakte zone. Het kan in deze gevaarlijke omstandigheden een verschil maken", aldus Beun. 

    Bovendien raden de redders badgasten ook aan om zich te installeren op het droge zand. "Bij springtij blijft er veel minder plaats over op het strand. Wie niet op droog zand gaat zitten, kan verrast worden door het snel opkomende water."

  12. Duitse waterwegautoriteit verwacht niet dat verkeer op de Rijn zal worden stilgelegd

    Ondanks de aanhoudende droogte verwacht de voorzitter van het Duitse directoraat voor waterwegen en scheepvaart, Hans-Heinrich Witte, niet dat het scheepvaartverkeer op de Rijn zal worden stilgelegd. "Dat is theoretisch mogelijk, maar ik acht het niet waarschijnlijk", zegt hij in de krant 'Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung'.

    Door de lage waterstanden op de Rijn kan het scheepvaartverkeer wel veel minder vracht vervoeren. "Dat betekent dat de laadruimte op de schepen beperkt is", aldus de voorzitter. "Dan moet er meer transport over de weg en het spoor gebeuren". 

    De Rijn, een van de langste rivieren van Europa en een levensader voor de economie, heeft al weken last van de extreme droogte. Het waterpeil is vooral in de buurt van Kaub, tussen Koblenz en Mainz, alarmerend laag. Ook vrijdag zakte het peil verder, met 5 centimeter tot slechts 42 centimeter op de Kaub-meter. De werkelijke diepte kan daar nog wat van afwijken.

    Eerder deze week werd nog gewaarschuwd dat veel vrachtschepen er vanaf vandaag/vrijdag niet meer zouden kunnen varen en er mogelijk nieuwe beperkingen zouden gelden. 

    Het Duitse Instituut voor Hydrologie (BfG) verklaarde onlangs dat binnenvaartschepen de Middenrijnroute nog kunnen passeren tot een waterpeil van ongeveer 30 tot 35 centimeter op de Kaub-meter. Voorspellingen voor begin volgende week gaan uit van waterstanden tot 33 centimer.

  13. 'Bouwbedrijven minder productief door hitte'

    Bij temperaturen van 35 graden of meer geeft een vijfde van de Belgische bouwbedrijven aan dat ze hun activiteiten moeten stilleggen. Zes op de tien laat weten dat ze in dat geval maar half zo productief zijn. Dat blijkt uit een bevraging van Confederatie Bouw bij 233 aannemers en installateurs. Bij langere periodes van hitte kunnen er dan "gevolgen zijn voor de eindklant", zegt Niko Demeester, CEO van Confederatie Bouw.

    Hoge temperaturen hebben een invloed op de werking van bouwbedrijven. Zo moeten werknemers meer pauzes nemen of vroeger stoppen en zijn er bepaalde materialen, zoals lijm, mortel, beton en verf, die bij heel hoge temperaturen onbruikbaar worden. Bij temperaturen tussen de 25 en 29 graden blijft dat '"productiviteitsverlies" vrij beperkt, zo blijkt uit de bevraging. Wanneer de thermostaat daarentegen 30 graden of meer aantikt, geeft negen op de tien bouwbedrijven aan dat er tot 25 procent productiviteitsverlies is. 

    Bovendien spreekt een vijfde van de bevraagde bouwbedrijven over een stillegging van de activiteiten, zoals dakwerken, wegwerkzaamheden en buitenwerk, bij temperaturen van meer dan 35 graden. Zes op de tien geeft aan dat er in dat geval zowat 50 procent productiviteitsverlies is.

    "Als dat aantal zeer warme dagen nog beperkt blijft, zal de impact ervan op het op tijd klaar zijn van de bouwwerken eerder miniem zijn, maar indien we met steeds langere periodes van hitte geconfronteerd zullen worden, kunnen er wel gevolgen zijn voor de eindklant", zegt Niko Demeester, CEO van Confederatie Bouw. 

  14. Ook dit weekend extra treinen richting de kust

    De NMBS legt dit verlengde weekend opnieuw extra treinen in naar de kust vanwege de verwachte drukte door het aangekondigde warme weer. 

    Vandaag worden er vier extra treinen heen en terug ingezet, op de lijnen Leuven-Oostende, Hasselt-Blankenberge, Leuven-Blankenberge en Brussel-Oostende. Tijdens het verlengde weekend zijn er vijf extra treinen heen en terug, zowel op zaterdag, zondag en maandag. Die komen op de lijnen Leuven-Oostende, Welkenraedt-Oostende, Leuven-Blankenberge (twee keer) en Hasselt-Blankenberge. 

    De treinmaatschappij benadrukt dat de extra treinen bovenop de Kust-Express komen, een aanbod met snelle treinen naar het strand die loopt tot zondag 28 augustus. De NMBS raadt iedereen wel aan zijn reis goed voor te bereiden en de NMBS-app te raadplegen. De reisplanner op de app toont ook de verwachte drukte aan boord van de trein. 

    Beeld Photo News
  15. Hittegolf is zwaarder in arme en diverse buurten

    De wijken met de laagste inkomens en de buurten met het hoogste aandeel mensen van niet-Europese afkomst zijn gevoeliger voor hoge temperaturen. Dat leert een data-oefening van De Tijd vrijdag. Zowel in de Vlaamse centrumsteden als in Brussel kennen de armste en meest diverse buurten het hoogste aantal hitte­dagen.

    Door het hitte-eilandeffect koelen steden amper af in vergelijking met rand- of plattelandsgemeenten, maar ook binnen een stad zijn de verschillen aanzienlijk. Het aantal dagen waarop de gemiddelde temperatuur meer dan 25 graden bedraagt, ligt meer dan twee keer zo hoog in de heetste wijken, leren data van het Klimaatportaal van de Vlaamse Milieumaatschappij.

    In de heetste buurten in de 13 Vlaamse centrumsteden ligt het gemiddelde netto belastbaar inkomen ruim 12 procent lager dan in de koudste. In Brussel stijgt het verschil tot meer dan de helft. De warmste wijken zijn dus de armste wijken.

    Ook gaat het aandeel buurtbewoners met roots buiten de Euro­pese Unie maal twee, drie of zelfs zes als je de koelste wijken ver­gelijkt met de warmste. Inwoners van de heetste wijken lopen een hoger risico op hittestress en gezondheidsklachten. 

  16. Opnieuw zonnige en warme dag, temperaturen blijven nog stijgen tot zondag

    Vrijdag wordt opnieuw een zonnige en warme zomerdag. De temperaturen klimmen verder tot 27 graden aan het strand, 29 tot 31 graden in de Ardennen en 32 tot 34 graden in de rest van België. Tijdens de avond en nacht wordt het helder met minima tussen 14 en 20 graden,  zo meldt het KMI.

    Zaterdag wordt het zonnig en zeer warm, met maxima tussen 29 en 34 graden. Zondag wordt het drukkend warm en komen er wolkenvelden opzetten. De maxima liggen dan tussen 30 en 35 graden. 's Avonds en 's nachts kunnen enkele buien, eventueel met onweer, tot ontwikkeling komen, maar op vele plaatsen blijft het wellicht droog.

    Maandag wordt het minder warm en wisselvallig. We krijgen opklaringen en wolkenvelden, waarin buien, soms met onweer, kunnen ontstaan. De meeste pittige buien vallen in de namiddag. De maxima liggen tussen 22 en 28 graden. Dinsdag wordt het opnieuw wisselvallig met een paar buien, vooral in het westen van België. De maxima liggen rond 28 graden in het centrum.

  17. Hoge ozonconcentraties in vijf meetstations

    De hoge temperaturen, in combinatie met zonneschijn en luchtverontreiniging, hebben vandaag voor een overschrijding van de Europese informatiedrempel voor ozonconcentraties gezorgd in vijf Belgische meetstations. Dat geeft de website van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) aan.

    In de provincie Limburg werd de informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden in Bree (195), Hasselt (184) en Gellik (181). Dat gebeurde telkens na 18 uur. Ook in het Antwerpse Dessel (194) en het Vlaams-Brabantse Aarschot (183) werd de informatiedrempel overschreden. Ook daar was dat na 18 uur.

    In juli (19/7) werd de informatiedrempel al eens overschreden in ons land, ook toen was dat in Dessel (202) en Bree (194). Daarvoor werd op 18 juni in Ukkel al eens 181 microgram per kubieke meter opgetekend.

    In het 'natte' 2021 was er geen enkele ozondag, het eerste jaar zonder ozondagen sinds de start van die metingen in 1978.

    Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling (zoals kinderen, ouderen of personen met ademhalingsproblemen) doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 uur en 22 uur. Ozonconcentraties zijn binnenshuis gemiddeld de helft lager dan in de buitenlucht.

  18. Tiense Suikerraffinaderij stelt sproeiwater ter beschikking

    Tiense Suikerraffinaderij stelt gezuiverd restwater ter beschikking als sproeiwater aan landbouwers, groendiensten of andere spelers in nood, zegt het bedrijf in een persbericht. Dagelijks gaat het om 1 miljoen liter of zo'n 40 vrachtwagens gevuld met water. Morgenochtend vindt een waterophaling plaats.

    De suikerfabriek uit Tienen (Vlaams-Brabant) is al decennia bezig met waterrecuperatie. Het restwater wordt al sinds de jaren 1980 gezuiverd. "Water zit in het DNA van een suikerfabriek," zegt directeur Jan Ingels. "Een suikerbiet bestaat namelijk uit zo'n 75 procent water. Dit wordt tijdens de bietencampagne gerecupereerd en hergebruikt als waswater en proceswater." 

    De totale waterflow binnen de Tiense Suikerraffinaderij wordt optimaal beheerd, gerecupereerd waar mogelijk en gezuiverd. Op het einde van het productieproces blijft wel nog restwater over, dat het bedrijf dus ter beschikking stelt als sproeiwater.

    Door de toenemende droogteproblematiek breidt de Tiense Suikerraffinaderij zijn plannen uit, met de bedoeling nog meer water te recupereren en te zuiveren, en in samenwerking met de Watergroep drinkwater voor 10.000 gezinnen aan te bieden. Het project werd 'De Tiense Watervelden' gedoopt. 

  19. Extra verbruik drinkwater blijft voorlopig binnen de perken

    De warmte zorgt er voorlopig niet voor dat de waterkraan volop wordt opengedraaid. Bij De Watergroep - het grootste drinkwaterbedrijf van Vlaanderen - werd dinsdag 9 procent meer verbruik dan gemiddeld opgemeten. Maandag lag het drinkwaterverbruik 7 procent hoger dan gemiddeld.

    Dat steekt schril af tegen piekverbruiken van 25 à 30 procent extra die in het verleden wel eens werden opgemeten bij de Watergroep. "Dergelijk piekverbruik zien we voorlopig niet", zegt woordvoerster Kathleen De Schepper. "Veel mensen zijn nog op vakantie. En bij veel mensen is toch het bewustzijn over de waarde en beschikbaarheid van water gegroeid. Nu kom je een bruin gazon overal tegen, in tegenstelling tot een paar jaar geleden."

    Dinsdag was het net geen 30 graden, dus De Watergroep gaat ervan uit dat het verbruik geleidelijk aan wel de hoogte zal ingaan.

    Beeld Photothek via Getty Images
  20. Droogte of niet, in Gent zit varen in de lift

    “Hou je spullen goed bij je, zodat niets in het water valt.” Jef, een booteigenaar uit het Gentse, wacht me op aan de Gordunakaai. Een tweedehands boot van een kleine tien meter lang, verwelkomt me al ronkend. “De motor doet het nog”, lacht Jef. Hij, een zeventiger, en zijn vrouw, kochten de boot een aantal jaren geleden met een stel vrienden. “Het was een jongensdroom”, zegt Jef, terwijl hij het roer in handen neemt. “De boot kostte ons 7.500 euro, en het onderhoud delen we met de groep.” Enkele keren per maand trekken ze er met zijn allen op uit en glijden ze over de Leie en Schelde. “Het is ontspannend. En je zal zien: de natuur is hier prachtig.”

    Ondanks de droogte zit varen in de lift in Gent. De vraag naar boten is zo gestegen, dat het aanbod achterblijft. "Sommige mensen moeten vier jaar wachten op een boot."

    Lees de reportage.

    Beeld Getty Images
  21. ‘Iedereen schrijft zich in voor 100 kilometer, niet voor 65’: Ruben Van Gucht over kortere Dodentocht

    Na twee jaar corona kent de Dodentocht in Bornem een nieuwe tegenslag: de hittegolf. De 100 km lange tocht wordt door de warme temperaturen voor het eerst in de geschiedenis ingekort tot 65 km. ‘We zijn in een kritische maatschappij beland waarin organisaties geen risico willen lopen’, zo zegt Ruben Van Gucht, sportpresentator.

    Ruben Van GuchtBeeld VRT
  22. Slechts 10 procent van de gemeentes heeft hemelwaterplan

    Slechts 10 procent van de Vlaamse gemeentes heeft een hemelwaterplan. Dat blijkt uit cijfers die Groen-parlementslid Mieke Schauvliege opvroeg bij Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). Zo'n hemelwaterplan omvat alle initiatieven van een lokaal bestuur om regenwater lokaal te hergebruiken of te infiltreren in de bodem. "Het uitwerken van een hemelwaterplan is vandaag een vrijblijvende suggestie voor gemeentes. Daardoor is het plan van heel wat gemeentes ontoereikend", zegt Schauvliege.

    Van de 300 Vlaamse gemeentes kunnen er maar 30 een hemelwaterplan voorleggen, blijkt uit de cijfers. Acht gemeentes hebben een gedeeltelijk plan. 46 gemeenten hebben een plan dat goedgekeurd zou zijn voor eind 2021, maar of dat effectief het geval is, is niet duidelijk. 48 gemeentes hebben een plan dat na 2021 goedgekeurd zou worden en 101 gemeentes 'zijn van plan' een plan op te maken. Acht andere gemeentes, samen goed voor 100.000 inwoners, oordeelden dat ze geen hemelwaterplan nodig hebben. Over de overblijvende 61 gemeentes is geen info beschikbaar.

    Dat zo weinig gemeentes een dergelijk plan hebben, is volgens Schauvliege te wijten aan het feit dat de Vlaamse regering geen wetgeving heeft die de gemeentes aanzet tot de nodige stappen. Ook sancties zijn daardoor niet mogelijk. "Minister Demir kondigde aan dat gemeentes die geen hemelwaterplan opstellen geen subsidies meer zullen krijgen. Maar er is geen wetgeving die normen vastlegt en opvolging verzekert, waardoor de minister geen poot heeft om op te staan", zegt Schauvliege. "Lokale besturen moeten het stellen met een leidraad."

     "De droogte die we deze zomer meemaken, is geen verrassing. We weten dat we steeds vaker te maken zullen krijgen met periodes van extreme droogte en dat de klimaatcrisis steeds feller zal toeslaan. Om ons daarop voor te bereiden is er nood aan krachtdadig beleid dat verankerd wordt in wetgeving", besluit Groen-parlementslid Mieke Schauvliege.

  23. Tijdelijk visverbod verlengd voor deel Waalse waterlopen

    Het visverbod dat sinds eind vorige maand geldt voor een deel van de Waalse rivieren, wordt verlengd tot 4 september. Bovendien zal het verbod voor meer waterlopen van toepassing zijn. Dat laat Waals minister bevoegd voor visserij Willy Borsus weten. De nieuwe maatregel in het licht van de weersomstandigheden gaat zaterdag in.

    Zo wordt het visverbod verlengd voor de 'gemengde' (tussen 'kalme' waterlopen en waterpartijen enerzijds en snelstromende rivieren of 'wildwater' anderzijds in, nvdr.) en snelstromende waterlopen in de deelbassins van de Amblève, Haine, Lesse, Moezel, Ourthe en Vesder, alsook voor de snelstromende waterlopen in het deelbassin van de Samber.

    Het tijdelijke verbod om te vissen blijft ook van kracht in het watergebied van het stroomopwaartse deel van de Maas en dat van het stroomafwaartse deel. In beide bassins geldt het verbod voortaan voor alle gemengde waterlopen en wildwater. Voorts blijft het verbod gelden voor de gemengde en snelle waterlopen van het deelbassin van Semois-Chiers, op uitzondering van de Ton en Chevratte. Nieuw tot slot is het visverbod voor de wildwaterlopen in het deelbassin van de Oise.

  24. Vlaming verbruikt gemiddeld 27 liter per dag onder de douche: zo kan het zuiniger

    Een hittegolf breekt aan en de langdurige droogte zet de watervoorziening onder druk. De Droogtecommissie roept daarom op om zuinig met water om te springen, maar hoe begint u daar precies aan?

    Beeld Getty Images
  25. Enorme bosbrand in Frankrijk: 10.000 evacuaties, snelweg richting Spanje volledig afgesloten

    De bosbrand die dinsdag oplaaide in het Franse departement Gironde, ten zuiden van Bordeaux, heeft al meer dan 6200 hectare in vlammen doen opgaan. Woensdagavond breidde het vuur zich nog altijd verder uit, onder meer naar het naastgelegen departement Landes, ondanks maximale inspanningen van de brandweer. Zo'n 10.000 mensen hebben hun huizen uit voorzorg moeten verlaten.

    Een brandweercommandant legt aan Le Monde uit dat de vuurzee zich in alle richtingen heeft verspreid. Vooral rondom de Franse plaats Belin-Béliet, op ruim veertig kilometer van Bordeaux, hebben sterke temperatuurstijgingen “de intensiteit van het vuur doen exploderen”.

    De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, zei woensdag dat hij denkt dat de brand door criminelen is aangestoken. In juli woedde in het gebied ook een enorme bosbrand. Toen verbrandde 21.000 hectare bos en moesten bijna 37.000 mensen worden geëvacueerd.

    Door de bosbrand is sinds woensdag ook de snelweg A63 afgesloten, een belangrijke autoroute van Bordeaux naar de Spaanse grens bij Hendaye.

    Beeld ANP / EPA
  26. Sporten in de hitte? Sportarts Ruud Van Thienen geeft advies: ‘Hou de kleur van je urine goed in de gaten’

    De temperaturen lopen deze week weer hoog op, met voorspelde uitschieters tot 35 graden. Kan je blijven sporten bij zo’n hittegolf, en hoe pak je dat het beste aan? Sportarts Ruud Van Thienen (UGent) geeft advies.

    .Beeld Pexels
  27. We krijgen een ‘frisse’ hittegolf: ‘Atypisch voor onze streken’

    Ons land krijgt deze week te maken met de eerste hittegolf van de zomer, als de voorspellingen kloppen. Het kwik zal de komende dagen oplopen tot maar liefst 34 à 35 graden. Volgens VTM-weerman Frank Duboccage trekt er deze keer echter een ‘frisse’ hittegolf over België. ‘En dat is atypisch voor onze streken’, klinkt het.

  28. Na natuurbrand in Luxemburg: hoe goed zijn we in Vlaanderen daarop voorbereid?

    Op meerdere plekken in Vlaanderen is het risico op natuurbrand door de aanhoudende hitte de komende week ‘hoog tot zeer hoog’.Hoe goed zijn we daarop voorbereid?

    Beeld Eric de Mildt
  29. ‘Deze hitte zal steeds meer de norm worden’: klimaatwetenschapper Joeri Rogelj

    Ondanks de energiecrisis, de oplopende kosten en de toenemende extremen in het weer is klimaatwetenschapper Joeri Rogelj voorzichtig optimistisch. ‘Als we alle netto-nuldoelstellingen van de landen behalen, kunnen we de temperatuurstijging onder de 2 graden houden.’ Dat betekent niet dat de klimaatverandering verdwijnt maar we kunnen ze wel stabiliseren.

    Beeld AFP
  30. ‘Het gaat harder dan de meeste modellen voorspelden’: klimaatwetenschapper Valerie Trouet over hitte en droogte

    Terwijl de VS op het punt staan om voor 370 miljard investeringen in de strijd tegen de klimaatverandering goed te keuren, maken wij ons op voor nog een hete en kurkdroge week. ‘Het gaat harder dan de meeste modellen verwachtten’, zegt klimaatwetenschapper Valerie Trouet.

    Beeld NYT
  31. De opwarming redt levens, ondanks de hittedoden. Voorlopig toch nog

    e klassieke klimaatbangmakerij”, foeterde de Deense politicoloog en schrijver Bjorn Lomborg onlangs op Twitter, naar aanleiding van de commotie over de impact van de uitzonderlijke hitte op onze gezondheid. Ja, hittegolven zijn dodelijk, aldus Lomborg, die bekend werd dankzij zijn controversiële boek The skeptical environmentalist. Maar door de klimaatopwarming neemt ook het aantal koudedoden af, waardoor de opwarming netto levens redt. Volgens Lomborg is onze zin voor proportionaliteit zoek. Heeft hij een punt?

    Lees het volledige artikel.

  32. Barbecue zorgt voor natuurbrand van 1.500 vierkante meter in Balen bij Eupen

    In de buurt van de stuwdam van Gileppe in Balen, nabij Eupen, is deze middag omstreeks 13.00 uur een natuurbrand uitgebroken. Ongeveer 1.500 vierkante meter vegetatie ging in vlammen op. De brand werd veroorzaakt door een slecht gedoofde barbecue.

    Een twintigtal brandweerlieden werd ingezet om de brand te bestrijden. Ook extra Duitstalige brandweerlui werden opgeroepen, maar hoefden uiteindelijk niet meer tussenbeide te komen.

    De brandweerkorpsen benadrukken nogmaals dat omwille van de hitte en droogte vuur maken en barbecues houden verboden zijn in bosrijk gebied.

    Volgens de brandweer werd de natuurbrand veroorzaakt door een slecht gedoofde barbecue.Beeld BELGA_HANDOUT
  33. Hoe goed is Vlaanderen bestand tegen natuurbranden? ‘Een stukje achtergelaten glas is genoeg om een brand te doen ontstaan’

    Zorgt de hittegolf ook voor natuurbranden in Vlaanderen? Die kans is reëel. Niet voor niets geldt sinds vandaag code rood in alle natuurgebieden in Vlaanderen. “We kondigen dat aan als er een acute kans op natuurbranden is", zegt Jelle De Wilde, woordvoerder van Natuur en Bos. “Op dit moment lijkt het erop dat de droogte lange tijd zal aanhouden. In combinatie met een droge oostenwind is er dan weinig nodig om brandjes te doen opflakkeren.”

    Lees het volledige artikel.

  34. Kwik klimt boven de 30 graden in Ukkel, zondag 35 graden verwacht

    De temperatuur in Ukkel is vandaag boven de 30 graden gegaan. Rond 17.40  uur stond de thermometer er op 30,6 graden, zegt KMI-weerman David Dehenauw. Het KMI waarschuwt intussen dat de volgende dagen de hitte intenser zal worden, met een hoogtepunt op zondag met plaatselijk 35 graden.

    De weerdienst trekt daarom code geel in het binnenland op naar code oranje (met 32 graden of meer over drie opeenvolgende dagen). De hittegolf kan zelfs nog voortduren tot na het weekend, maar dan blijft het kwik wellicht onder de tropische grens van 30 graden, aldus het KMI. 

    Zaterdag zal duidelijk worden of er officieel van een hittegolf kan gesproken worden. Daarvoor moet het vijf dagen na elkaar meer dan 25 graden zijn, waarvan drie dagen met 30 graden of meer. Gisteren ging het kwik al boven de 25 graden.

    Lees ook. Fabels over warm weer doorprikt: draag wol en drink warme koffie om het hoofd koel te houden

  35. Code rood voor brandgevaar in heel Vlaanderen

    Het Agentschap voor Natuur en Bos vaardigt vanaf donderdag een code rood uit voor natuurbranden in Vlaanderen, vanwege de aanhoudende droogte en voorspelde hittegolf. De hulpdiensten zullen in een “sterk verhoogde waakzaamheid” zijn en brandtorens worden “zoveel mogelijk” bemand.

    Na overleg met de betrokken actoren, waaronder noodplanningsdiensten en brandweer, werd beslist om de risicocode voor heel Vlaanderen op te trekken naar code rood, vanaf donderdagochtend. 

    Een bezoek aan het bos is niet verboden bij code rood. Het Agentschap wijst er wel op dat een bezoek brengen aan een bos dat je niet kent of waar je je moeilijk kan oriënteren op dit moment niet het beste idee is. Neem bij een bosbezoek steeds voldoende water mee voor jou en je dier. De mogelijkheid bestaat dat lokaal (delen van) bossen of natuurgebieden afgesloten worden. Natuur en Bos benadrukt het belang om deze lokale signalisatie steeds te respecteren.

    Beeld Tessa Kraan

    Het Agentschap vraagt met aandrang om niet te roken of geen vuur te maken in bossen en natuurgebieden en zoals steeds geen afval te laten rondslingeren: een stukje glas kan immers makkelijk een lenseffect hebben en een brand doen ontstaan. Een kleine vonk kan de basis vormen voor een grotere brandhaard.

    “De voorbije zomers staan ongetwijfeld in ieders geheugen gegrift: de droogte nam bij momenten de overhand. Ook vandaag zitten we midden in een hele droge periode. Met de zware en kleinere brandjes in onze natuurgebieden de voorbije jaren wil dat zeggen dat we in onze natuur- en heidegebieden erg voorzichtig moeten zijn. Samen met al onze boswachters en toezichthouders vragen we dus een grote waakzaamheid van iedereen. Wie een verdachte rookpluim opmerkt, moet dit meteen te signaleren via het nummer 112,” aldus Vlaams Minister van Natuur Zuhal Demir.

  36. Knokke-Heist deelt GAS-boetes uit aan toeristen met ontbloot bovenlijf

    De kustgemeente Knokke-Heist roept dagtoeristen nog eens op om de komende dagen het T-shirt aan te houden in de straten. Burgemeester Piet De Groote verwacht een massa volk en die kennen niet altijd de regels in zijn gemeente.

    “Er loopt daarom weer een hoffelijkheidscampagne”, zegt hij. “We willen er alles aan doen opdat de bezoekers geïnformeerd zijn over wat wel en niet mag in Knokke-Heist.” Er worden jobstudenten ingezet om onder meer aan trein- en tramhaltes flyers uit te delen. Ook de markeringen in winkelstraten moeten duidelijk maken dat ontblote bovenlijven niet toegestaan zijn, dat hondenpoep opgeruimd moet worden, dat je je niet wast in fonteinen of met overdreven snelheid lawaai maakt. Vuilnis hoort in vuilnisbakken.

  37. De Lijn schrapt opnieuw ritten met oude trams in Antwerpen

    De Lijn neemt opnieuw maatregelen op zijn tramnetwerk in Antwerpen, naar aanleiding van de voorspelde hittegolf de komende dagen. Van donderdag tot en met zondag zullen de oude PCC-trams, waar geen airco of luchtkoeling aanwezig is, van 13 tot 19 uur grotendeels aan de kant blijven.

    Lijn 11 tussen Berchem station en de binnenstad zal tijdens de hittegolf helemaal niet worden bediend van 13 tot 19 uur. Op lijnen 4 (Hoboken-Groenplaats-Silsburg), 7 (Mortsel-Eilandje) en 24 (Havenhuis-Silsburg) worden waar mogelijk nieuwere trams ingezet, maar een aantal ritten worden noodgedwongen geschrapt. 

    Het busnetwerk blijft volgens De Lijn in principe gewoon operationeel, maar extreme temperaturen kunnen er wel voor zorgen dat een bus uitvalt. 

  38. ‘Ik slaap met twee koelelementen uit de diepvriezer. Heerlijk’: lezers over hoe ze omgaan met de hitte

    Deze week trekt een nieuwe hittegolf over ons land, met vanaf woensdag temperaturen boven de 30 graden. Hoe houden de lezers van De Morgen het hoofd koel? Een greep uit de reacties.

    Beeld Photo News
  39. VAB waarschuwt voor gras- en bermbranden

     Door de aanhoudende droogte en het erg warme weer liggen bermen en grasvelden er kurkdroog bij. Mobiliteitsorganisatie VAB waarschuwt voor gras- en bermbranden en geeft een aantal tips. Belangrijk om een eventuele brand te voorkomen, is goed kijken waar je je voertuig parkeert. Zo is het geen goed idee om een voertuig op of tegen een ongemaaide berm te parkeren.

    Technische experts raden zelfs aan om op parkings niet met de achterwielen tot tegen de boordsteen te rijden. Dan zou het motorblok met uitlaat boven de graskant hangen, met mogelijk faliekante gevolgen. De hitte van de uitlaat kan namelijk intens genoeg zijn om dor gras te laten ontbranden.

    "Bij een dieselvoertuig kan de roetfilter op een bepaald moment een temperatuur van meer dan 500 graden bereiken, een temperatuur waarbij droog hout spontaan kan ontbranden", aldus VAB in een persbericht.

    Tips

    • Tijdig onderhoud van de wagen is de eerst VAB-tip om de kans op autobrand te verminderen. Kapotte of versleten auto-onderdelen kunnen brand veroorzaken. Klein of groot onderhoud uitstellen is dus af te raden. 

    • Een oververhitte motor kan brand veroorzaken. Bij een hittegolf kan een slechtwerkend koelsysteem van de wagen overbelast raken. "Zet daarom de airconditioning van je voertuig niet meteen op de koudste stand. Beter is het om je warme auto eerst even te ventileren, zodat de eerste warme lucht de wagen kan verlaten. Daarna kan je de airco aanzetten, al zorg je er ook best voor dat de binnen- en buitentemperatuur niet te hard verschilt", luidt het.

    • De twee laatste tips zijn: niet roken tijdens het tanken - roken is dan verboden - en niet parkeren op droog, ongemaaid gras.

  40. Nu al aan het smelten? Zo kunt u deze week eten, slapen én koel blijven

    We zitten volgens het KMI in ‘de warmste week van het jaar’. Om u zo goed als mogelijk bij te staan in uw zoektocht naar verkoeling zocht De Morgen zeven recente en relevante artikels bijeen. ‘Het is echt superbelangrijk om deze zomer zo weinig mogelijk gas en elektriciteit te verbruiken.’

    Beeld ThinkStock
  41. Dodentocht voor het eerst in 53 jaar ingekort: parcours dit jaar geen 100, maar 65 km

     De organisatie van de Dodentocht, een klassieker die al 53 jaar duizenden wandelaars een nachtelijke tocht van 100 kilometer doet ondernemen, kort het parcours dit jaar voor het eerst in: van 100 naar 65 kilometer. Dat heeft alles te maken met de hitte.

    De hoge temperaturen maken het onverantwoord om het volledige traject af te leggen. Voornamelijk omdat de temperaturen vanaf 13 uur ondraaglijk zullen zijn, zeker voor deelnemers die op dat moment al een lange afstand achter de rug hebben. Het parcours wordt daarom met een derde ingekort.

    "We organiseren een 65-tal kilometer", zegt woordvoerster Ilse Robyn. De sportieve uitdaging gaat nachtelijk door, maar na overleg met FOD Volksgezondheid, politie, brandweer en gemeente Bornem is de beslissing nodig, zegt de organisatie. "Het probleem is dat het merendeel van de wandelaars nog een groot deel van hun tocht op zaterdag moet wandelen."

    De start in Breeven, de plaatselijke ronde in Bornem en de doortocht door Bornem centrum blijven behouden. Alsook de controleposten Friesland Campina, Breendonk, Lippelo, Opdorp, Sint-Amands, Branst. Hierdoor vallen wel de controleposten in Steenhuffel, Opwijk, Buggenhout, Puurs en Oppuurs weg.

    Beeld Wannes Vansina

    "Je weet dat je voor je wandelaars alles doet. En de veiligheid voorop stelt. Maar het is ook een zware beslissing voor ons, zo vlak voor de start", zegt Robyn." "Het is alle hens aan dek."

    Het is de eerste keer in de geschiedenis van de 100 km dodentocht dat de volledige afstand niet zal worden afgelegd. De voorbije jaren heeft de organisatie wel een alternatief ingesteld met een coronaveilig parcours. In 2020 werden wandelaars uitgedaagd om in eigen regio 100 kilometer af te leggen. Vorig jaar werd in een 'light-editie' 100 killometer afgelegd in twee dagen. Maar 2022 wordt dus het eerste jaar waarin de dodentocht haar afstand inkort om rekening te houden met de extreme weersomstandigheden. 

  42. Groen roept regering Jambon op klimaatadaptatieplan uit te werken

     Groen wil dat de Vlaamse regering dringend werk maakt van een klimaatadaptatieplan. Dat Vlaanderen zo geen plan heeft, "krijg je mij en alle Vlamingen die de komende dagen uit hun vel zweten niet meer uitgelegd", zegt Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout.

    '"Hitte, droogte, maar ook hevige regenval en overstromingen: het zijn allemaal dingen waar we in de toekomst helaas vaker mee te maken zullen krijgen. Het is ontzettend belangrijk dat we ons zo goed als mogelijk aanpassen aan de gevolgen van de klimaatcrisis. Alleen lijkt de regering-Jambon dat niet te beseffen: nog steeds is er geen klimaatadaptatieplan", zegt Vaneeckhout.

    Het vorige klimaatadaptatieplan, voor de periode 2013-2020, liep eind dat jaar af. Een vervolg is er nog niet. In zo'n adaptatieplan moet de regering-Jambon onder andere maatregelen uitwerken om Vlaanderen te beschermen tegen droogte en overstromingen, maar ook tegen hitte. 

      Vaneeckhout pleit voor ambitieuze en bindende doelstellingen. Hij verwijst daarbij naar voorbeeldmaatregelen zoals het openleggen van grachten en rivieren om weer water in steden te brengen, de aanplanting van stadsbossen of infiltratie- en verkoelingsmaatregelen. "Een boom in elke wei, zodat ook dieren bij hittegolven de schaduw kunnen opzoeken: het zijn eenvoudige dingen die écht een wereld van verschil kunnen maken als de regering-Jambon er werk van zou maken."

    Jeremie VaneeckhoutBeeld BELGA
  43. Sproeiverbod, lichtere boten en verbod op haar wassen: zo gaan onze buurlanden de droogte te lijf

    Europa zet zich schrap voor een nieuwe hittegolf. Frankrijk en Duitsland worden geconfronteerd met de ernstigste droogte ooit, Italië en Spanje met de grootste watertekorten sinds decennia. Rivieren staan historisch laag en bosbranden woedden in Zuid-Europa. Hoe pakken buurlanden de droogte aan?

    Beeld Eric de Mildt
  44. Hittegolf kan zeven of acht dagen duren, volgende week regen

    In Ukkel is de kaap van 25 graden gisteren overschreden, wat hoogstwaarschijnlijk de start betekent van een hittegolf. Die kan zeven of acht dagen duren, dat zegt KMI-weerman David Dehenauw.

    In Ukkel werd rond 16.30 uur 27,1 graden gemeten. De komende dagen zal het kwik volgens de weerman boven 30 graden gaan. Zaterdag zal duidelijk worden of er officieel van een hittegolf kan gesproken worden. Daarvoor moet het vijf dagen na elkaar meer dan 25 graden zijn, waarvan drie dagen met 30 graden of meer.

    Het KMI heeft code oranje uitgevaardigd voor de hitte de komende dagen en adviseert onder meer om regelmatig te drinken. Code rood, het hoogste waarschuwingsniveau, afkondigen is volgens de huidige voorspellingen niet nodig. Vorige maand was code rood van kracht in een aantal provincies waar het meer dan 40 graden werd.