De 10 verhalen die u deze week niet mocht missen, speciaal voor u geselecteerd door onze hoofdredactie.

Beste,

Eén thema domineerde de eerste week van de kerstvakantie: moet België de kinderen van IS-strijders terughalen? De Brusselse kortgedingrechter oordeelde alvast van wel. Het gesprek dat Joël De Ceulaer voerde met Heidi De Pauw, CEO van Child Focus, toont aan hoe hoog de gemoederen in dat debat zijn opgelopen. 

Wij geven u graag toch een vredelievende boodschap mee aan de vooravond van 2019: veel liefde en geluk gewenst in het nieuwe jaar!


1. Heidi De Pauw (Child Focus): “Deze blinde haat heb ik nog nooit meegemaakt”

De Pauw vindt dat de zes kinderen van IS-strijders mogen terugkeren naar België. Als gevolg daarvan wordt ze met de dood en met verkrachting bedreigd. "Mensen wensen me toe dat ik familieleden zou verliezen in een aanslag. Deze blinde haat heb ik nog nooit meegemaakt." Lees meer »

2. Hoe de droom van de Gentse liberalen een nachtmerrie werd

Stormen deed het ook nog steeds in Gent. De droom van de eerste liberale burgemeester in zestig jaar is stilaan een nachtmerrie aan het worden. Zelfs de partijtop moet komen sussen. Oorzaak: de defenestratie van uittredend schepen Christophe Peeters. Ann Van den Broeck reconstrueert hoe het zover is kunnen komen. Lees meer »

3. “Een zwarte mag blijkbaar niet rechts zijn”: Assita Kanko en Darya Safai over hun keuze voor N-VA

Waarom dragen vrouwen een hoofddoek? Uit vrije wil? Of toch omdat ze zich moeten voegen naar een opgelegd beeld in een bepaalde religie? Het blijft een ingewikkelde, maar ook razend interessante discussie, zo blijkt uit het dubbelinterview met Assita Kanko en Darya Safai, de nieuwe paradepaardjes van N-VA. Al is het maar omdat er zo weinig vrouwen zijn die de hoofddoek afgegooid hebben en daar en plein public over praten. "Een hoofddoek wil zeggen: jij bent onderdanig aan de man. Als mannen hem zo mooi vinden, dat ze hem dan zelf dragen". Lees meer »

4. Ex-renner Stig Broeckx ontwaakte uit coma: “Ik moest mezelf googelen”

Hij herkende zijn vriendin Tilly niet meer, en dat hij profrenner was geweest kon hij zich ook al niet meer herinneren, zo vertelt Stig Broeckx aan Raf Liekens in wat misschien wel het mooiste kerstverhaal is dat we de afgelopen week lazen. Na zijn val in de Ronde van België, twee jaar geleden, leek het alsof de lieflijkste aller Kempenzonen nooit meer uit zijn diepe coma zou ontwaken. Zijn ouders wilden zich daar niet bij neerleggen en prikkelden hem. "Het leek alsof ik opnieuw geboren werd". Lees meer »

5. ‘Dik’ is vanaf nu geen scheldwoord meer

Juicht, vrienden en vriendinnen met een paar vetrollen te veel. Dik zijn is geen scheldwoord meer. 2018 was het jaar waarin de slogan 'fat and proud' zijn intrede deed, en de toekomst oogt erg #vetpositief, schrijft Anke Wauters. "Vroeger noemde ik mezelf mollig, nu zeg ik gewoon dat ik dik ben". Lees meer »

6. Deze Belg opende een authentieke frituur in Pattaya: “De witte kassa was voor mij de druppel”

In Pattaya, de mondiale hoofdstad van het sekstoerisme, baat Brusselaar Pierre Engels een authentieke Belgische frituur uit. Hij verruilde zijn bar aan de chique Zavel voor dit tot de verbeelding sprekend stukje Thailand na een onaangename kennismaking met de witte kassa. Douglas De Coninck ging bij Pierre een frietje steken en proefde dat ze goed waren. "500 kilometer door Thailand moeten reizen, maar toch gevonden: ossevet." Lees meer »

7. Filosoof Luuk van Middelaar voorspelt zware tijden voor Europa: “De kans is groot dat Trump herkozen wordt”

"We leven op het einde van een lang tijdperk, dat 500 jaar heeft geduurd: het tijdperk van de westerse hegemonie in de wereld." In het meest verhelderende interview van het weekend legt politiek filosoof Luuk Van Middelaar haarfijn uit wat het verband is tussen Marrakech, de gele hesjes, de opkomst van grootmacht China en een eventuele tweede ambstermijn voor Trump. "Vroeger ging iedereen er alleen maar op vooruit. Nu is die groei geen zekerheid meer." Lees meer »

8. De 'future shock': wanneer maatschappelijke verandering te snel gaat

Hoe komt het dat de ene mens zich fluitend aan iedere wind of change aanpast, en de andere nooit verder geraakt dan weerzin tegen elke vorm van avant-garde? Stef Selfslagh was zo geobsedeerd door die vraag dat hij er een verhaal over schreef. Heeft dat verschil te maken met ons waardenstelsel en of we links of rechts zijn? Of speelt ook onze biologie een rol? Lees meer »

9. Behoudens een mirakel wordt de sp.a straks overbodig

Het Antwerpse bestuursakkoord dat N-VA en Open Vld sloten met een verdeelde sp.a, inspireerde Joël De Ceulaer tot een stukje over de kwestie. Eentje waarin hij niet mals is voor wat de sp.a máár uit de brand sleepte. "In een poging om zich bij de bretellen uit het drijfzand te trekken, zakken de Vlaamse socialisten er steeds dieper in." Lees meer »

10. Priester Maréchal helpt vluchtelingen: “In veel landgenoten huist een klein Hitlertje”

Sinds 2015 zet pastoor Fernand Maréchal in Zeebrugge zijn deur open voor mensen op de vlucht. Hij geeft ze een bed, een bad en brood. Niet iedereen weet zijn barmhartigheid te appreciëren, zo vertelde hij aan Jan Stevens. "Als de Catalaanse minister-president zijn land ontvlucht, wordt hij met open armen ontvangen. Een sukkelaar die uit de oorlog komt, wordt het leven moeilijk gemaakt. Voor mij is iedereen gelijk". Lees meer »

Tot volgende week,
Bart Eeckhout en Kirsten Bertrand
hoofdredactie De Morgen

Reageren op deze brief? Graag. Reageer op deze e-mail of mail naar: hoofdredactie@demorgen.be.

✏️ Wat vond u van deze mail?
✉️ Schrijf u in op onze andere nieuwsbrieven
📲 Neem een abonnement op De Morgen

Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Stem positief
Stem negatief

Deze nieuwsbrief is verzonden naar lucschrijvers@hotmail.com | © 2024 DeMorgen
Alle rechten voorbehouden | Afmelden voor deze nieuwsbrief