Direct naar artikelinhoud
LiveblogHitte

Live - Op een na warmste dag ooit: meer dan 38 graden in Ukkel • Natuurbrand legt 5 hectare in de as in Oudsbergen

Live - Op een na warmste dag ooit: meer dan 38 graden in Ukkel • Natuurbrand legt 5 hectare in de as in Oudsbergen
Beeld Leen Belpaeme

Door de uitzonderlijk hoge temperaturen die vandaag verwacht worden, mogelijk tot 40 graden, heeft het KMI in twee provincies code rood afgekondigd. In de rest van het land geldt code oranje. Volg alle updates over de hitte in deze liveblog.

• Hitte slaat niet overal in Vlaanderen even hard toe: bekijk op deze kaart en grafiek hoe warm het in uw buurt is

• Een samenleving die zelfs niet bereid is om een paar kleine aanpassingen te aanvaarden, zal zwak en kwetsbaar op de benen staan

• Zo houden we onze huisdieren koel en veilig op een hete dag

• Nu al aan het smelten? Zo kunt u eten, slapen én koel blijven de komende twee dagen

• ‘Vergelijk het met een ei dat kookt’: dit doet extreme hitte met het menselijk lichaam

Live

  1. Er rijden geen trams in Antwerpen wegens hoge temperaturen

    Er rijden momenteel geen trams meer in Antwerpen. Door de hitte zijn de rijdraden uitgezet en is het niet veilig, meldt een woordvoerder van vervoersmaatschappij De Lijn dinsdagavond. Het is nog niet duidelijk wanneer de trams opnieuw zullen rijden. Dat zal pas kunnen als de temperaturen voldoende gezakt zijn, klinkt het.

    Door de extreme temperaturen zijn de rijdraden van de trams uitgezet en beginnen doorhangen. Dat maakt het onveilig om de trams nog te laten rijden. De situatie zal opgelost geraken wanneer de temperaturen voldoende gedaald zijn, maar het is moeilijk te voorspellen wanneer dat zal zijn. De Lijn hoopt dat alle trams morgen opnieuw kunnen rijden.

    De situatie doet zich enkel voor in Antwerpen. In Gent, waar er minder trams rijden dan in Antwerpen, en aan de kust, waar de temperaturen iets lager liggen, zijn er geen problemen, klinkt het nog. 

    Beeld Tessa Kraan
  2. Natuurbrand in Oudsbergen onder controle: geen evacuaties nodig

    De brand in het natuur- en bosgebied in Oudsbergen is onder controle. Dat maakte de gemeente Oudsbergen rond 19.30 uur bekend. "De brandhaard aan de voet van de Oudsberg van ongeveer 5 hectare is inmiddels onder controle. Het blussen zal nog een hele tijd duren. De hele nacht zal er nacontrole plaatsvinden door brandweer en de mensen van het Agentschap Natuur en Bos," aldus de gemeente Oudsbergen. Er moeten geen kampen geëvacueerd worden.

    Dinsdagnamiddag brak een brand uit in het bos- en natuurgebied in de buurt van de Zavelstraat. De brandweer van Maaseik riep versterking in van andere korpsen. Een droneteam van de brandweer werd ingezet. Rond 17 uur bleek dat het vuur zich had kunnen uitbreiden. Twee politiehelikopters werden ook ingeschakeld om hulp te bieden bij de bluswerken. 

    "De evacuatie van jeugdverenigingen op kamp werd voorbereid, maar het is niet nodig gebleken. Een groep werd tijdelijk opgevangen in een buurthuis, maar ze kunnen naar hun bivakplaats terugkeren. We danken alle hulpdiensten voor de professionele inzet. Ook een pluim aan de verantwoordelijken en leiding van de verschillende kampen voor hun volwassen reactie", aldus Oudsbergen in een mededeling. Zo lieten enkele groepen al via sociale media weten dat alle kinderen veilig en wel waren en dat het thuisfront zich geen zorgen hoefde te maken. 

    Beeld screenshot Stephanie Creemers
  3. VN: hittegolven worden tot 2060 de norm

    Hittegolven zoals die nu het westen van Europa teisteren, zullen steeds vaker voorkomen en worden de norm, aldus de mondiale meteorologische organisatie (WMO) van de VN.

    De trend zet zich, ongeacht klimaatmaatregelen, naar verwachting van de Verenigde Naties zeker tot 2060 voort. Temperaturen van boven de 40 graden zouden een gigantisch alarmsignaal moeten zijn voor landen die steeds meer koolstofdioxide de atmosfeer injagen, klinkt het.

    "Door klimaatverandering zijn we begonnen records te breken. In de toekomst worden dit soort hittegolven normaal en gaan we nog grotere extremen zien", waarschuwde Petteri Taalas als hoofd van de WMO op een persconferentie. 

  4. Natuurbrand legt 5 hectare in de as in Oudsbergen

    De natuurbrand in de Limburgse gemeente Oudsbergen, in de buurt van het Zavelbos, heeft zich in de loop van de namiddag uitgebreid van één naar vijf hectare. De brandweerpost van Maaseik riep al versterking in van andere naburige korpsen en voor het blussen werden twee helikopters ingezet.

    "De brandweer is hier nog volop aan het blussen", zegt de burgemeester van Oudsbergen Marco Goossens aan VRT NWS. "Ondertussen zijn er al twee helikopters ingezet. De eerste helikopter om de situatie mee in kaart te brengen, de tweede voert effectief mee bluswerken uit."

    Het vuur brak dinsdagnamiddag rond 14 uur uit in de buurt van de Zavelstraat. Door de hitte en droogte konden de vlammen zich razendsnel verspreiden. Eerst was er sprake van een hectare natuurgebied dat in vlammen was opgegaan, maar rond 17 uur bleek dat het vuur zich toch had kunnen uitbreiden. De hulpdiensten vragen nogmaals met aandrang om de omgeving te vermijden zodat de brandweerlieden hun werk kunnen doen.

    Duizenden kinderen en jongeren zijn momenteel op kamp in de regio Oudsbergen, maar nabijgelegen campings of bivakplaatsen lopen op dit moment geen risico. "Er is nog een grote afstand tot de kampplaatsen en de jongeren zijn momenteel zelf ook niet aanwezig", zegt Goossens aan de openbare omroep. "Ze zijn allemaal gaan zwemmen in de omliggende zwemgebieden. We vragen ook dat ze daar blijven tot ze toestemming krijgen van de brandweer om terug te keren naar de kampplaats."

  5. Tien kinderen slachtoffer van hitte- of zonneslag op jeugdkamp in Rotselaar

    Op een jeugdkamp in het Vlaams-Brabantse Rotselaar zijn dinsdagnamiddag tien kinderen het slachtoffer geworden van een hitte- of zonneslag. Dat melden de hulpdiensten. Vier kinderen moesten naar het ziekenhuis overgebracht worden, zes anderen werden ter plaatse verzorgd.

    De hulpdiensten werden omstreeks 16.40 uur opgeroepen naar het kamp van een Chirogroep uit het Antwerpse Balen, in de Rotselaarse deelgemeente Wezemaal. Daar waren verschillende kinderen onwel geworden door de hitte. Zes ziekenwagens moesten ter plaatse komen en vier kinderen werden uiteindelijk overgebracht naar het universitair ziekenhuis in Leuven. Zij waren allemaal bij bewustzijn en zijn intussen aan de beterhand.

    Zes andere kinderen kregen ter plaatse verzorging. De gemeente Rotselaar heeft ook psychosociale hulpverlening voorzien voor de kinderen in het kamp.

  6. Op een na warmste dag ooit: meer dan 38 graden in Ukkel

    Het kwik is in Ukkel vandaag gestegen tot 38,1 graden. Dat meldt weerman David Dehenauw op Twitter. Het is zo de op een na warmste dag sinds het begin van de metingen in Ukkel in 1892.

    Eerder op de dag raakte al bekend dat het vorige dagrecord van 36,2 graden uit 2006 verbroken werd. Volgens voorlopige cijfers klom het kwik het hoogst in Diepenbeek, in de provincie Limburg, met een temperatuur van 38,7 graden.

    Volgens cijfers van weerman Frank Deboosere is het dinsdag ook de op een na warmste dag in Ukkel sinds het begin van de metingen. Enkel op 25 juli 2019 was het warmer: toen steeg het kwik tot 39,7 graden. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  7. Meerdere branden breken uit rond Londen door hitte

    Rond de Engelse hoofdstad Londen zijn minstens 10 branden uitgebroken. Het zou onder meer gaan om vuurhaarden in enkele huizen in Wennington, op de rand van Londen en op nabijgelegen velden. Ook in enkele stadjes rond Londen, zoals Wembley, Dartford, Croydon, Upminster en Dagenham, zijn branden uitgebroken.  De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, liet op Twitter weten dat de brandweer onder "immense druk" staat. 

    Rookwolken hangen boven de brand in Dartford, ten oosten van Londen.Beeld Getty Images

    Twitter bericht wordt geladen...

  8. Kerncentrales Doel 1 en 2 op lager pitje door hitte

    De kerncentrales Doel 1 en Doel 2 zijn vandaag op een lager pitje gedraaid wegens de hitte. Dat bevestigt uitbater Engie.

    Door de hitte dreigt de temperatuur van het koelwater dat wordt geloosd in de Schelde te hoog te worden. Daardoor is beslist het vermogen van beide centrales te halveren. Het is de milieuwetgeving die vereist dat de gemiddelde temperatuur over 24 uur van het koelwater dat in de Schelde wordt geloosd, niet boven de 32 graden mag uitkomen. "We kwamen in de buurt, dus is beslist Doel 1 en Doel 2 op een lager pitje te draaien", aldus woordvoerster  Nele Scheerlinck.

    Concreet zullen beide centrales tot woensdagvoormiddag maar aan de helft van hun vermogen draaien. Voor Doel 3 en 4 is er geen probleem. Die werken immers met grote koeltorens. Ook in Tihange moet het vermogen van de kernreactoren niet worden bijgesteld.

    Beeld Photo News
  9. Hoe hou je je huisdieren vandaag koel en veilig?

    Dat u uw trouwe viervoeter niet in de auto mag achterlaten bij temperaturen als vandaag wist u (hopelijk) al. Maar wat kunnen we nog doen om het leefbaar te houden voor kat en hond? Dierenarts Stephanie Scheemaeker (UGent) en hoogleraar veterinaire fysiologie Jo Leroy (UAntwerpen) weten raad: “Een lekkere en effectieve manier om verkoeling te bieden is om fruit te verwerken in ijsblokjes, waar ze dan op kunnen kauwen.”

  10. Op één na warmste dag sinds begin waarnemingen

    In Ukkel is om 15.30 uur een temperatuur gemeten van 37,4 graden. Het is daarmee de op één na warmste dag sinds het begin van de waarnemingen, meldt weerman Frank Deboosere op Twitter. "Met 37,4°C staan we momenteel (15u30) op de tweede plaats van warmste dagen ooit sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel in 1892", schrijft hij. "Enkel op 25 juli 2019 was het nog warmer."

    Twitter bericht wordt geladen...

  11. Natuurbrand in Limburgse gemeente Oudsbergen

    In de Limburgse gemeente Oudsbergen, ter hoogte van de Zavelstraat, woedt op dit moment een natuurbrand op een oppervlakte van ongeveer één hectare. De brandweer is nog volop bezig met het blussen van de brand. De post Maaseik van de hulpverleningszone Oost-Limburg riep versterking in van nabijgelegen korpsen.

    Nabijgelegen campings of bivakplaatsen lopen geen risico. Het Agentschap voor Natuur en Bos vraagt om weg te blijven zodat hulpdiensten hun werk kunnen doen. 

    Twitter bericht wordt geladen...

    Het agentschap roept tijdens deze warme dagen ook op om extra waakzaam te zijn in natuurgebieden. Er geldt immers nog steeds code oranje. Dat betekent concreet dat je niet mag roken, geen afval laat rondslingeren of vuur maakt in natuurgebieden, aangezien die door de droogte extra vatbaar zijn voor brand. Ook vraagt het agentschap om kinderen niet onbewaakt achter te laten op het terrein. Bij elk verdacht rooksignaal verwittig je best meteen de hulpdiensten via het noodnummer 112.

  12. Duinenbrand in De Haan onder controle, tiental auto's uitgebrand

    De duinenbrand tussen De Haan en Bredene is onder controle. Dat meldt de politiezone Bredene/De Haan dinsdagnamiddag. Bij de brand zijn vijf wagens uitgebrand, zes andere auto's zijn beschadigd. De brandweer blijft nog nablussen.

    Ter hoogte van Vosseslag, een deelgemeente van De Haan, ontstond dinsdagmiddag een brand bij enkele geparkeerde wagens. "Een vijftal wagens vatte vuur en dat vuur is overgegaan op de duinen", zegt Dennis Goes van de lokale politie. De brandweer kwam massaal ter plaatse om het vuur onder controle te krijgen. Dat is ondertussen het geval.

    De brand woedde in een stuk duinen op de middenberm tussen twee kustbanen over een afstand van zo'n 400 meter. Vijf auto's brandden volledig uit, zes andere auto's raakten beschadigd bij de brand. De brandweer blijft nog een tijd nablussen. "We hopen dat de brand niet heropflakkert, want er staat een serieuze wind."

    Beeld Tim Lescrauwaet
    Beeld Tim Lescrauwaet
  13. Warmste 19 juli ooit

    In Ukkel is er met 36,4 graden een nieuw dagrecord geregistreerd. Dat schrijft weerman David Dehenauw op Twitter. "Het definitieve resultaat is later pas gekend. Het oud record is 36,2 graden uit 2006."

    Twitter bericht wordt geladen...

    Zijn collega Frank Deboosere voegt toe dat deze 19 juli de op drie na warmste dag ooit is sinds 1892. De warmste dag in Ukkel dateert van drie jaar geleden: op 25 juli 2019 werd het er 39,7 graden. De top drie wordt vervolledigd door 27 juni 1947 (36,8 graden) en 31 juli 2020 (36,5 graden).

    Deboosere meldt op zijn website nog dat er sinds het begin van de metingen nog maar dertien dagen waren in Ukkel met maximumtemperaturen van 35 graden of meer. Zeven van die dagen dateren van 2018 of later. “Het is één van de vele bewijzen dat ons klimaat opwarmt”, aldus de weerman.

    Het record van dinsdag werd verbroken om 14.40 uur. Het definitieve resultaat volgt later, dus de kans is groot dat het nieuwe record nog oploopt

  14. Jongetje van een jaar verdronken in vijver van buren in Kiewit

    Een eenjarig jongetje is dinsdagvoormiddag verdronken in de vijver van buren in de Tulpinstraat in Kiewit bij Hasselt. Het kind, dat in september twee jaar zou worden, was thuis even aan de aandacht van de moeder ontglipt en bleek verdwenen. De lokale politie Limburg Regio Hoofdstad (LRH) kreeg de melding rond 10 uur binnen waarna het parket van Limburg de cel vermiste personen van de federale politie optrommelde. "Het gaat helaas om een noodlottig ongeval", aldus persmagistraat Pieter Strauven van het parket van Limburg.

    Het jongetje werd uiteindelijk gevonden in de vijver van de buren enkele huizen verderop. De agenten van de zone LRH konden het lichaampje uit het water halen en begonnen meteen met het reanimeren van het kind. De hulpdiensten brachten het kind nog naar het ziekenhuis, maar daar bezweek het jongetje. Het parket van Limburg stelde omwille van de standaardprocedure nog een wetsgeneesheer aan, maar het gerecht gaat uit van een dramatisch ongeval. De moeder verkeerde in shock en werd bijgestaan door de dienst slachtofferbejegening van de politie. 

  15. Voor de eerste keer ooit meer dan 40 graden Celcius in VK

    Nog geen uur nadat het vorige record werd gebroken, is in het Verenigd Koninkrijk voor de eerste keer ooit een temperatuur van meer dan 40 graden Celcius gemeten. Dat meldt het Met Office op basis van de gegevens van Heathrow bij Londen, waar het volgens de voorlopige gegevens zonet 40,2 graden Celcius werd. Een uur geleden werd het al 39,1 graden in het graafschap Surrey. 

    In de loop van de dag zal de temperatuur in het Verenigd Koninkrijk nog verder oplopen, waarschijnlijk richting 42 graden.

    Twitter bericht wordt geladen...

  16. Ook code rood in Limburg

    Het KMI breidt de waarschuwing met code rood voor de hitte uit naar Limburg. Gisterenavond werd al beslist om in West-Vlaanderen en Henegouwen code rood af te kondigen. Dat meldt weerman David Dehenauw op Twitter. In het KMI-meetstation van Diepenbeek was het om 13 uur vanmiddag al 35,7°C.

     "We breiden code rood uit naar Limburg omdat er voldoende kans is dat minstens 25 procent van de provincie 40 graden haalt", schrijft Dehenauw. "Om 13 uur was het op voldoende plaatsen in Limburg even warm als in delen van West-Vlaanderen en Henegouwen die al rood kleurden."

    Twitter bericht wordt geladen...

    Bij code rood schrijft het KMI enkele adviezen voor: veel drinken, het zoutgehalte op peil houden, veel rusten, in een gekoelde ruimte verblijven, vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging, rechtstreekse zonnestralen vermijden. “Onderneem actie om jezelf, anderen en indien mogelijk jouw bezittingen in veiligheid te brengen en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid strikt op.”

  17. Hoogste temperatuur ooit gemeten in Verenigd Koninkrijk

    In het Verenigd Koninkrijk is zonet de hoogste temperatuur ooit gemeten, meldt het Met Office op Twitter. In Charlwood in het graafschap Surrey werd het volgens een voorlopige meting in een weerstation 39,1 graden Celcius. "Als dit bevestigd wordt, is het de hoogste temperatuur ooit opgemeten in het VK", aldus de Britse weerdienst.

    In de loop van de dag zal de temperatuur in het Verenigd Koninkrijk nog verder oplopen, waarschijnlijk tot boven de 40 graden.

    Het Belgische temperatuurrecord in de officiële meetplaats in Ukkel ligt voorlopig op 39,7°C, dat gehaald werd op 25 juli 2019. Mogelijk gaan ook wij daar later vandaag over. De meest recente meting van het KMI om 13 uur vanmiddag gaf 35°C aan in Ukkel.

    In Begijnendijk werd het in 2019 zelfs 41,8°C, de hoogste temperatuur ooit gemeten in ons land.

    Twitter bericht wordt geladen...

  18. Hitte brengt spoorverkeer tot stilstand in delen van Groot-Brittannië

    Extreme temperaturen hebben dinsdag het treinverkeer in grote delen van Groot-Brittannië lamgelegd. Spoorwegnetbeheerder Network Rail zegt dat de hoofdsporen aan de Engelse oostkust en in de regio Midlands compleet stilliggen. Reizigers worden opgeroepen om hun reisplannen te wijzigen.

    "We nemen deze beslissing niet lichtzinnig", zegt Jake Kelly, verantwoordelijke van Network Rail, aan de BBC. "Onze technici zijn hard in de weer om na te gaan of de infrastructuur bestand is tegen deze recordhitte en we hebben besloten dat we geen andere keuze hebben dan ze stil te leggen."

    In delen van Engeland worden temperaturen tot 42 graden verwacht. Als dat gebeurt, worden dat de hoogst gemeten temperaturen ooit in Groot-Brittannië. De huidige recordtemperatuur in Groot-Brittannië bedraagt 38,7 graden en werd in 2019 in Cambridge gemeten. De Britse weerdienst Met Office stuurde eind vorige week voor het eerst code rood uit wegens hitte. De nacht van maandag op dinsdag was volgens Met Office al de warmste sinds het begin van de metingen.

    Trafalgar Square in Londen.Beeld Getty Images
  19. In de loop van de nacht kans op (onweerachtige) buien

    Het blijft namiddag zonnig en uitzonderlijk warm met maxima veelal tussen 34 en 39 graden. Lokaal zelfs nog iets meer. Vanavond is het nog zonnig en warm, in de loop van de nacht is er meer bewolking met kans op een (onweerachtige) bui. De minima liggen tussen 19 en 22 graden, zegt het KMI.

  20. Kinderen die onwel werden door hitte in Koekelare mogen ziekenhuis verlaten

    Alle kinderen van de Chiro die gisteren in Koekelare onwel werden door de hitte, mogen het ziekenhuis verlaten. Vijftien kinderen werden met een hitteslag overgebracht naar het ziekenhuis. Ze zijn allemaal aan de betere hand.

    De kinderen waren op kamp met de Chiro toen een deel van de groep onwel werd tijdens een busrit vanuit Boudewijn Seapark naar Koekelare. Ook in een andere groep die op fietsuitstap was, zijn enkele kinderen onwel geworden. Daarop werden de hulpdiensten verwittigd en werd het medisch interventieplan geactiveerd. Er werden vijftien personen opgenomen in het ziekenhuis. De meeste kinderen mochten diezelfde dag het ziekenhuis al verlaten. Het kamp werd afgelast en de ouders kwamen de kinderen ophalen. 

    Vijf kinderen moesten nog een nacht in het ziekenhuis verblijven. De brandweer laat nu weten dat die kinderen na een rustige nacht in goede gezondheid verkeren en dat ze in de loop van de dag allemaal het ziekenhuis mogen verlaten.

  21. Duits bosbrandenalarm op hoogste niveau

    In een groot deel van Duitsland geldt het hoogste alarmniveau voor bosbranden. De droogte en hittegolf die elders in Europa branden veroorzaken beginnen het land te raken.

    In tien van de zestien deelstaten, voornamelijk in het zuiden, westen en noordoosten, is het hoogste van vijf alarmniveaus afgekondigd. De temperatuur in Duitsland stijgt dinsdag naar verwachting tot 40 graden, net als bij ons. Niet uitgesloten is dat het hitterecord van 41,2 graden uit 2019 wordt verbroken.

    Maandag brak een bosbrand uit in een nationaal park in de Oost-Duitse deelstaat Saksen. De brand is onder controle gebracht, maar kan weer opflakkeren. Een andere bosbrand in de buurt van het west-Duitse Essen werd dinsdagochtend bedwongen. De Beierse minister van Staatsbosbeheer heeft het publiek opgeroepen extra voorzichtig te zijn.

    De afgelopen week zijn talloze bosbranden uitgebroken in onder meer Kroatië, Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje.

  22. Meer dan 19.000 hectare gaat in vlammen op in Gironde, rook boven Bordeaux

    Bij de twee grote bosbranden die al een week woeden in het Franse departement Gironde zijn nu al meer dan 19.000 hectare bos in vlammen opgegaan. De rook en de geur ervan werden afgelopen nacht waargenomen in de stad Bordeaux, en de meer noordelijke streken. In de regio van Bretagne eiste de vlammenzee 1.300 hectare vegetatie.

    De vlammenzee was afgelopen nacht vooral actief in La Teste-de-Buch, de gemeente bij Arcachon, bekend van de Dune du Pyla, de hoogste duin van Europa. Daar verwoestte het vuur opnieuw bijna 2.000 hectare. Sinds een week geleden gingen er volgens de prefectuur al in totaal 6.500 hectare in vlammen op. In Landiras, de gemeente meer in het zuiden van het departement, is 12.800 hectare in rook opgegaan. 

    Rook boven de A63-snelweg ten zuiden van Bordeaux door de bosbranden. Beeld AP

    Een derde brand die aan de gang is, sinds maandag in Vensac, de gemeente in de regio Médoc, legde 70 hectare in de as. Een vijfhonderdtal bewoners moet preventief geëvacueerd worden, zegt de prefectuur. 

    In totaal moesten al meer dan 37.000 personen, inwoners of vakantiegangers, hun woning verlaten wegens de branden in de Gironde. De verschillende branden zijn "nog altijd niet onder controle", zegt de prefectuur. In La Teste werd afgelopen nacht preventief een rusthuis ontruimd. Ongeveer tweeduizend brandweermannen, met versterking uit heel Frankrijk, zijn op de been. 

    Beeld AP
    Beeld AP
  23. Tot middernacht temperaturen van 30 graden

    De temperaturen zijn volop aan het klimmen tot een voorspelde 38 tot zelfs 40 graden op sommige plaatsen. Daarna moeten we "op veel plaatsen tot middernacht temperaturen van 30 graden en meer ondergaan", zo schrijft weerman David Dehenauw nog op Twitter. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  24. Steden zijn hitte-eilanden

    Onderstaande grafiek toont goed hoe onze steden ware hitte-eilanden zijn, en dan vooral 's nachts. De grafiek toont de temperaturen die de laatste 24 uur gemeten werden in verschillende meetstations verspreid over Vlaanderen. Het VLINDER-project van de Universiteit Gent monitort met een netwerk van weerstations het weer in verschillende regio’s in Vlaanderen en brengt zo het effect van de hitte-eilanden in kaart.

     Buiten de stad zien we dat het ‘s nachts effectief veel sterker afkoelt. Zo daalde de temperatuur in het meetstation van Asse afgelopen nacht tot 14,9 graden rond 04.30 uur. In het centrum van Brussel bleef het daarentegen liefst 10 graden warmer. Buiten het centrum van Mechelen daalde de temperatuur tot 14,5 graden, in het centrum bleef het meer dan 21 graden warm.

    Hoe warm was het afgelopen nacht in uw regio? Ontdek het hier op de kaart en grafiek.

  25. Vandaag tot 40 graden

    Het wordt vandaag opnieuw zonnig en uitzonderlijk warm. De maxima, die worden bereikt aan het einde van de namiddag, liggen tussen 34 en 36 graden op de Ardense hoogten en tussen 37 en 39 elders. Lokaal is 40 graden mogelijk, vooral dan in de streken nabij de Franse grens. 

    Dinsdagavond en -nacht is het nog warm en lichtbewolkt tot helder. In de tweede helft van de nacht wordt het bewolkter vanaf de Franse grens en aan het einde van de nacht vallen er mogelijk al enkele lokale onweersbuien. De minima liggen tussen 18 en 22 graden. 

    Woensdag wordt het wisselend bewolkt met enkele buien en kans op onweer. Het wordt minder warm met maxima van 23 graden aan zee en op de hoogten van de Ardennen en 27 of 28 graden in de Kempen en in de grote steden. 

    Ook donderdag wordt het minder warm met maxima rond 25 graden in het centrum en kans op enkele (onweers)buien. Vrijdag is het zonnig met soms hoge en middelhoge wolkenvelden. Op het einde van de dag en tijdens de nacht erop vergroot de kans op buien vanaf de Franse grens. Deze gaan mogelijk gepaard met onweer.

    Ook zaterdag wisselen brede zonnige perioden en wat stapelwolken elkaar af. Zondag wordt het opnieuw zonnig met af en toe wat hoge wolkensluiers.

  26. Twee doden bij bosbrand in noorden van Portugal

    Door de hevige bosbranden in het noorden van Portugal zijn maandag twee bejaarden om het leven gekomen. Dat meldt de lokale civiele bescherming.

    Een bejaard koppel trachtte met hun wagen een bosbrand te ontvluchten. Het voertuig raakte echter van de weg en de twee mensen zaten vast. De brandweer vond later hun verkoolde lichamen terug.

    Het gaat om twee mensen van ongeveer 70 jaar die hun huis ontvluchtten voor de vuurzee.

  27. Verdachte opgepakt voor veroorzaken bosbrand in Gironde

    De Franse politie heeft maandagnamiddag een verdachte opgepakt voor het veroorzaken van een van de twee bosbranden die momenteel de Gironde teistert. Dat heeft het parket van Bordeaux meegedeeld.

    Er werd een onderzoek geopend voor "vernieling door vuur van hout, bos, heide, kreupelhout of aanplantingen van anderen die schade kan toebrengen aan personen", aldus nog het parket.

    Het parket had vrijdag reeds meegedeeld uit te gaan van kwaad opzet bij de bosbrand van Landiras die sinds 12 juli woedt en al 10.500 hectare in de as heeft gelegd. 

    Beeld AP
  28. Twintigtal kinderen met hitteslag in Chirolokalen Koekelare

    In Koekelare in West-Vlaanderen is een twintigtal kinderen onwel geworden door de hitte in de Chirolokalen. Dat bevestigt de brandweerzone Westhoek. Het medisch interventieplan is afgekondigd.

    Omstreeks 18u35 werden de hulpdiensten opgeroepen naar een kampterrein in de Ichtegemstraat in Koekelare. Op een jeugdkamp van een Chirogroep uit Meerle (Hoogstraten) was een aantal kinderen onwel geworden door de hitte. 

    Een zestiental kinderen zijn na een eerste controle van een mugteam afgevoerd naar drie ziekenhuizen in de buurt. Alle kinderen vertoonden tekenen van hitteslag, maar zijn niet in levensgevaar. Het medisch interventieplan werd afgekondigd om de actie te coördineren.

    Een mugteam is momenteel nog ter plaatse voor opvolging en verzorging van de kinderen die nog aanwezig zijn op de kampplaats. In overleg met de organisatie wordt het kamp stopgezet en worden de ouders gecontacteerd om de kinderen te komen ophalen. 

  29. Code rood afgekondigd in West-Vlaanderen en Henegouwen

    Het KMI kondigt morgen code rood af in de provincies West-Vlaanderen en Henegouwen. Dat bevestigt weerman David Dehenauw. "Het is een grensgeval dat nu naar code rood overhelt, omdat er minstens 65 procent kans is dat de kaap van 40 graden bereikt wordt in minstens 25 procent van die provincies."

    Bij code rood schrijft het KMI enkele adviezen voor: veel drinken, het zoutgehalte op peil houden, veel rusten, in een gekoelde ruimte verblijven, vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging, rechtstreekse zonnestralen vermijden. “Onderneem actie om jezelf, anderen en indien mogelijk jouw bezittingen in veiligheid te brengen en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid strikt op.”

    In de andere provincies geldt er morgen net als vandaag code oranje.

    Twitter bericht wordt geladen...

  30. Helft van de mensheid is in gevarenzone door klimaatopwarming, zegt Guterres

    De helft van de mensheid leeft in de gevarenzone door de klimaatopwarming. Dat heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres gezegd in een videoboodschap naar aanleiding van de Petersberg Climate Dialogue (PCD13) in Berlijn, een klimaatconferentie waar vertegenwoordigers van 40 landen samenzitten.

    De bosbranden en de hittegolven die grote schade aanrichten in delen van de wereld, tonen aan hoe de mensheid geconfronteerd wordt met een "collectieve zelfdoding", aldus de VN-topman volgens The Guardian, op een moment waarop regeringen over heel de wereld inspanningen doen om de mensen te beschermen tegen de extreme hitte. "We hebben de keuze: collectieve actie of collectieve zelfdoding. We hebben het zelf in de hand."

    Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres.Beeld ANP / EPA

    Hij riep de overheden ook op tot een betere samenwerking tegen de klimaatopwarming. "Wat me het meest verontrust, is dat we er niet in slagen om samen te werken als een multilaterale gemeenschap in de strijd tegen deze globale crisis", aldus Guterres. "Naties blijven elkaar beschuldigen in plaats van hun verantwoordelijkheid te nemen voor onze collectieve toekomst." Hij benadrukt dat landen moeten samenkomen om het doel van het beperken van de klimaatopwarming tot 1,5 graden te behouden en klimaatbestendige gemeenschappen op te bouwen.

    Guterres uitte ook kritiek op de "multilaterale ontwikkelingsbanken" zoals de Wereldbank, die gefinancierd worden door de belastingbetalers in de rijke landen om de arme landen te helpen. Die voorzien niet in de geschikte financiering om de klimaatcrisis tegen te gaan en zouden hervormd moeten worden.

  31. Tarmac beschadigd door hitte: vluchten opgeschort op Londense luchthaven

    Op de luchthaven van Luton (bij Londen) zijn er storingen door de extreme hitte. Door de hoge temperaturen raakte het tarmac beschadigd. Rond 17.30 uur werden de vluchten tijdelijk opgeschort voor herstellingswerken, klinkt het op Twitter.

    Volgens Sky News heeft ook de militaire luchthaven Brize Norton de vluchten opgeschort. Volgens een militaire bron was de landingsbaan "gesmolten".

    Net als in vele andere Europese landen kampen ook grote delen van het Verenigd Koninkrijk en de hoofdstad Londen met extreem hoge temperaturen. Die kunnen oplopen tot meer dan 40 graden.

    In Wales werd een hitterecord gemeld. In het graafschap Flintshire werd 37,1 graden geregistreerd, de hoogste temperatuur ooit in Wales. Ook voor de rest van het VK worden recordwaarden verwacht. 

  32. 35,2 graden in Beitem

    In Ukkel steeg het kwik vandaag naar 33,7 graden, goed voor een nieuw dagrecord. Maar elders in Vlaanderen werd het nog een stuk warmer. Zo werd het in het West-Vlaamse Beitem 35,2 graden. Een klein overzicht van de hoogste temperaturen:

    • Melle, Oost-Vlaanderen: 34,4 graden

    • Sint-Katelijne-Waver, Antwerpen: 34,2 graden

    • Stabroek, Antwerpen: 33,8 graden

    • Retie, Antwerpen: 33,5 graden

    Twitter bericht wordt geladen...

  33. Nieuw dagrecord opgemeten: 33,7 graden Celsius

    In Ukkel is maandag een nieuw dagrecord opgemeten. Dat meldt KMI-weerman David Dehenauw. Voortaan zal 18 juli 2022 te boek staan als de warmste 18de juli ooit, met een temperatuur van 33,7 graden Celsius.

    Het vorige dagrecord, dat dateerde uit 2006, stond op 33,6 graden Celsius.

    Twitter bericht wordt geladen...

  34. Hitte slaat niet overal in Vlaanderen even hard toe

    Vandaag en morgen geldt voor bijna het hele land code oranje omwille van de hitte. De overheid waarschuwt iedereen zich te beschermen tegen de zon en de warmte en op vele plaatsen worden voorzorgsmaatregelen genomen. Toch slaat de hitte niet overal even hard toe. In het hart van de steden is er sprake van hitte-eilanden, plekken waar het door omgevingskenmerken warmer is dan elders.

    Bekijk op deze kaart en grafiek hoe warm het in uw buurt is.

    Beeld Getty Images
  35. 65-plussers op zoek naar verkoeling kunnen gratis terecht in federale musea

    Wie ouder is dan 65 jaar en dinsdag op zoek is naar verkoeling, kan gratis terecht in de federale musea. Dat meldt bevoegd staatssecretaris Thomas Dermine (PS).

    Terwijl de temperaturen vandaag al hoge toppen scheren, zal het morgen nóg warmer worden. De grote musea zijn echter oases van koelte. Daarom kondigt staatssecretaris Dermine aan dat de permanente collecties van de federale musea (Koninklijke Bibliotheek Museum, Old Masters Museum, Fin de Siècle Museum, Museum voor Natuurwetenschappen, Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en het Museum voor Kunst en Geschiedenis) gratis toegankelijk zullen zijn voor personen ouder dan 65 jaar en hun begeleider.

    "De belangrijkste taak van onze grote musea is uiteraard het tentoonstellen van de collectie. Maar het zijn tegelijkertijd instellingen die openstaan voor de samenleving en ten dienste staan van de bevolking", motiveert de staatssecretaris het initiatief. "De museumzalen zijn onderdeel van de publieke ruimte en moeten bij extreme weersomstandigheden volledig ter beschikking worden gesteld van wie dat nodig heeft."

  36. ‘In deze hitte wil je geen half uur aan een halte zitten’: waarom er treinen en trams worden geschrapt

    Eén dag gloeiend heet en hop, daar gaan de treinen: de NMBS schrapt dinsdag 34 piekuurtreinen wegens de verwachte hitte. In Antwerpen houdt De Lijn trams op stal. Volgens Stefan Stynen van reizigersorganisatie TreinTramBus zeggen die geschrapte ritten veel over de staat van ons openbaar vervoer. ‘Sommige trams in Antwerpen zijn al zestig jaar oud.’

    Waarom worden er treinen en trams geschrapt bij hitte? En hadden we dat kunnen  vermijden?

    Een tram op Linkeroever in Antwerpen. 'Ook voor chauffeurs is het niet evident om een hele shift achter een glazen raam te zitten.'Beeld Wouter Van Vooren
  37. ‘Startbaan gesmolten’ op Britse luchthaven

    Op een Britse luchthaven worden alle in- en uitgaande vluchten tegengehouden omdat de startbaan er ‘gesmolten' blijkt. Dat meldt Sky News. Het gaat om de militaire luchthaven RAF Brize Norton in Oxfordshire.

    Twitter bericht wordt geladen...

  38. NMBS zorgt voor gratis water voor festivalgangers aan station van Boom

    Het eerste weekend van Tomorrowland zit erop. Ook voor de festivalgangers was het vandaag puffen geblazen. Zeulend met kilo’s bagage moesten ze op weg naar huis bloedhete temperaturen trotseren. Na de busrit vanop het festival naar het treinstation van Boom konden de reizigers een beker water drinken, hun waterflessen bijvullen of zich even verfrissen aan de kraantjes alvorens op de trein te stappen. Voor het gratis water heeft NMBS gezorgd via Pidpa.

  39. Gentse Feesten bereiden zich voor op hitte

    De Gentse Feesten nemen extra voorzorgsmaatregelen tegen de hitte. Zo hebben de stad en watermaatschappij Farys voor drie waterbars gezorgd, waar bezoekers vanaf 15 uur gratis hun beker kunnen vullen. De waterbars staan aan het Belfort, aan Baudelohof en het Zuidpark.

    Ook de pleinen treffen maatregelen. Bij Miramiro wordt in gratis water voorzien en verschuiven ze dinsdag enkele optredens naar een iets later tijdstip. Op Sint-Baafs wordt vandaag pas gestart om 16 uur in plaats van 14 uur, maar is er vooraf wel een drankbar open. Er zijn ook vernevelaars op het plein. Ook op pleinen zoals de Vlasmarkt, Kouter en Groentenmarkt worden vernevelaars ingezet.

    "Het worden twee heel hete dagen, maar ook binnen of in de schaduw blijft er veel te beleven op de Feesten", zegt feestenburgemeester Bram Van Braeckevelt. "Wees dus welkom, maar drink voldoende water, smeer zonnecrème en zorg voor een hoofddeksel tegen de zon."

  40. Hoe houden we onze huisdieren koel en veilig?

    Dat u uw trouwe viervoeter niet in de auto mag achterlaten bij temperaturen als vandaag wist u (hopelijk) al. Maar wat kunnen we nog doen om het leefbaar te houden voor kat en hond? Dierenarts Stephanie Scheemaeker (UGent) en hoogleraar veterinaire fysiologie Jo Leroy (UAntwerpen) weten raad.

    Lees de tips: Zo houden we onze huisdieren koel en veilig op een hete dag

    Beeld ThinkStock
  41. Het wordt gevaarlijk heet vandaag en morgen: dit gebeurt er op zo’n dag met ons lichaam

    Wanneer het erg heet is sterven er meer mensen dan gemiddeld. Wat doet hitte met het lichaam en hoe komt het dat die ons fataal kan worden? ‘Vergelijk het met een ei dat kookt.’

    Lees het volledige artikel

    Beeld Getty Images
  42. Code oranje in natuurgebieden

    In alle Vlaamse provincies is sinds vandaag code oranje van kracht in natuurgebieden wegens de aanhoudende hitte en droogte. Dat staat op de website van het agentschap Natuur en Bos.

    "Het is erg droog en brandgevaarlijk in de natuur. Wees voorzichtig, rook niet in natuur- en bosgebieden. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein. Vuur maken is verboden", aldus Natuur en Bos.

    Code oranje betekent ook dat als er brand uitbreekt, de brandweer versterkt uitrukt. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. 

    De waarschuwing geldt voor alle bos- en natuurgebieden van Natuur en Bos. Er is natuurlijk ook brandgevaar in andere natuurgebieden. Daarom adviseert het agentschap om er dezelfde voorzichtigheid in acht te nemen. 

  43. Bijna overal warmer dan 30 graden

    Op de meeste plaatsen in ons land is het nu al 30 graden of meer, en het wordt nog warmer. "Naar verwachting zal er nog eens 3 tot 4 graden bijkomen", zegt weerman Frank Duboccage bij VTM Nieuws. "Het gaat erg snel."

    Het zal vanavond ook lang duren voordat het wat koeler is. "Er is weinig wind, dus de warmte blijft gewoon hangen. Pas na 22 uur zal de temperatuur wellicht onder de 30 graden duiken." 

  44. Britten gaan hitterecord tegemoet

    Het wordt de komende dagen warmer dan 40 graden in het Verenigd Koninkrijk, en daarmee stevenen de Britten af op een nieuw warmterecord. De regering adviseert thuis te werken. Scholen zullen gewoon openblijven, al zal de uniformplicht in veel gevallen worden vervangen door zomerse kledingvoorschriften.

    Lees meer.

    Beeld REUTERS
  45. Oppompverbod in West-Vlaanderen

    In West-Vlaanderen worden bijkomende maatregelen getroffen tegen de droogte. Vanaf vandaag is het verboden water op te pompen uit niet-bevaarbare waterlopen.

    Gouverneur Decaluwé vraagt lokale overheden om de brandweer in te zetten indien landbouwers in de problemen komen met drinkwater voor de dieren. Verder roept hij mensen op tot zuinig watergebruik. "Er zijn voorlopig geen problemen met drinkwater, maar ik wil toch oproepen om in deze droogte zuinig om te springen met water."

  46. Nu al aan het smelten? Zo houdt u het koel

    We hebben al enkele warme dagen achter de rug en de komende dagen wordt het bloedheet. Om u zo goed als mogelijk bij te staan in uw zoektocht naar verkoeling zocht De Morgen zeven recente en relevante artikels bijeen. ‘Het is echt superbelangrijk om deze zomer zo weinig mogelijk gas en elektriciteit te verbruiken.’

    Bekijk hier het overzicht.

  47. Extreme hitte slaat meedogenloos toe in Zuid-Europa

    Tienduizenden hectaren bos in het zuiden van Europa staan in lichterlaaie en er lijkt voorlopig geen einde te komen aan deze branden. De hoge temperaturen eisen ook mensenlevens; zo telde Spanje vrijdag 123 hittedoden.

    Lees meer.

    Beeld DM
  48. Hoge ozonconcentraties verwacht

    Er worden vandaag en morgen hoge ozonconcentraties verwacht, met kans op overschrijdingen van de Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht op verschillende plaatsen. Dat laat de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) weten. 

    De hoge concentraties zijn een gevolg van de combinatie van luchtvervuiling en het zonnige en zeer warme weer. Mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen, personen met ademhalingsproblemen...), doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur. Wanneer de alarmdrempel overschreden wordt, gelden deze aanbevelingen voor de hele bevolking. Ozonconcentraties zijn binnenshuis gemiddeld de helft lager dan in de buitenlucht.

    Woensdag zullen de ozonconcentraties gevoelig lager zijn. Dan worden er geen overschrijdingen van de Europese informatiedrempel meer verwacht. 

  49. Maatregelen

    Verschillende sectoren nemen de komende dagen maatregelen tegen de hitte.

    • Veel bakkers zullen de komende dagen vroeger sluiten, volgens de beroepsfederatie Bakkers Vlaanderen. Het is lastig werken in de buurt van ovens bij temperaturen die oplopen tot 40 graden. 

    • Ook slagers passen mogelijk hun openingstijden aan. De Landsbond van Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs raadt slagers en traiteurs aan 's middags langer dicht te blijven.

    • Ongeveer 40 procent van de bloemisten zal gesloten zijn. Door de extreme hitte is het moeilijker om bloemen mooi te bewaren.

    • Op verschillende plaatsen wordt de vuilnisophaling vervroegd. In Antwerpen start het personeel de komende dagen al om 6 uur.

    • De NMBS schrapt dinsdag 34 piekuurtreinenHet gaat om treinen die overdag buiten in volle zon geparkeerd staan, of om treinmaterieel dat te gevoelig is voor extreme hitte. 

    • In Antwerpen zullen er vandaag en morgen minder trams rijden. Er worden ritten geschrapt op een aantal tramlijnen die met de oudere PCC-trams worden uitgevoerd. Dat heeft gevolgen voor de lijnen 4 (Hoboken-Groenplaats-Silsburg), 7 (Mortsel-Eilandje), 11 (Berchem-Melkmarkt) en 24 (Havenhuis-Silsburg).

  50. 'Warmste 18 juli sinds begin metingen'

    Vandaag zal de warmste 18 juli zijn sinds het begin van de metingen. Dat zegt VTM-weerman Frank Duboccage bij HLN Live. Hetzelfde geldt voor morgen. "We hebben deze temperaturen nog maar één keer meegemaakt, in 2019. Toen was het op sommige plaatsen meer dan 40 graden", aldus Duboccage.