De 10 verhalen die u deze week niet mocht missen, speciaal voor u geselecteerd door onze hoofdredactie.

Beste lezer,

Zondag is fietsdag voor menig Vlaams amateursporter. Bij vele van die amateur-wielrenners zal deze week de vraag opgespeeld hebben of die ketonen ook iets voor hen kunnen betekenen.

1. Ketonen: de superbrandstof van kampioenen is aan een steile opmars bezig

Het korte antwoord is neen, maar de Leuvense studie die het potentieel van ketonen als legaal voedingssupplement voor duursporters aanduidt, veroorzaakt wel een internationale schokgolf. Hans Vandeweghe bracht in uw krant het nieuws naar buiten. Lees meer »

2. Vikingzaad is big business: waarom Belgische wensouders stormlopen voor Deens sperma

Ook populair, maar dan bij vrouwen of koppels met een kinderwens: Deens sperma. Hoe komt het dat zoveel ‘vikingzaad’ uit het Noorden geïmporteerd wordt? Hier legt Eline Delrue uit dat in Denemarken naar de spermabank gaan even vanzelfsprekend is als bloed doneren. Lees meer »

3. E. L. James, de auteur van ‘Fifty Shades’: ‘Mensen nemen het niet dat een zwaarlijvige vijftiger uit de pas loopt’

Nu bestsellerauteur E.L. James opnieuw scoort met ‘The Mister’ kan ze eindelijk met enige afstand terugkijken op het waanzinnige succes van de SM-boekenreeks ‘Vijftig tinten grijs’. Wie is de dame achter de boekenhit die zelfs met een eigen assortiment tepelklemmen op de markt kwam? Lees meer »

4. Meer dan 1 miljoen Belgen stemmen niet: ‘Laat stemmen van mensen met hogere diploma’s meer meetellen’

We kunnen er ook in de krant niet meer onderuit: de verkiezingen naderen. Toch zijn er heel wat mensen die onberoerd blijven bij al dat politiek geweld. Zij stemmen blanco of ongeldig. Canvas besteedt volgende week een programmareeks aan hen, en ook Cathy Galle ging op zoek naar de mens achter de blancokiezer. Het levert een verrassend veelzijdig portret op. Lees meer »

5. België is kampioen economische subsidies. Waarom schaffen we die niet af?

Voorbij de slogans biedt een kiescampagne ook juist een goede gelegenheid om de stand van het land op te meten. België leeft boven zijn stand, hoor je weleens. Maar besparen blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Waar geeft de Belgische staat veel geld aan uit, en kan het ook met minder? Die eenvoudige vragen inspireerden Stavros Kelepouris, in samenwerking met econoom Andreas Tirez, tot een inzichtelijke onderzoeksreeks over het huishoudboekje van de NV België. Lees meer »

6. Kristof Calvo (Groen) versus Jan Jambon (N-VA): ‘Een blinde ziet dat dit land niet werkt’

Bij politieke strijd hoort tegenspraak. In een reeks dubbelgesprekken willen we de beschaafde politieke woordentwist in ere herstellen. We startten afgelopen week alvast veelbelovend met een duel tussen Jan Jambon (N-VA) en Kristof Calvo (Groen). Lees meer »

7. Hoe enkele lokale politici mee de hysterie voedden rond een Schaarbeekse schoolpoort

Ophef ontstond er vorig weekend bij een schooltje in Schaarbeek, waar een meisje met bloed in het slipje thuisgekomen was uit de kinderopvang. De ouders konden maar moeilijk de nuchtere feiten aanvaarden: het bloed komt van een infectie, niet van misbruik. Dat de emoties zo hoog opliepen, valt mede te verklaren door het gestook van enkele lokale politici, zo reconstrueert Douglas De Coninck hier. Lees meer »

8. Lieven Van Gils: ‘Een pitbull zal ik nooit worden’

Aan kritiek geen gebrek op de dagelijkse talkshow ‘Van Gils & Gasten’. Gastheer Lieven Van Gils stopt er nu mee. Heeft de kritiek hem geraakt? Zeker weten, zo blijkt uit dit openhartige gesprek met Stef Selslagh. Lees meer »

9. Adoptiekinderen die kat de bel aanbonden blijven met wrang gevoel zitten bij onderzoek naar fraude

Al enige tijd bijt Jan Stevens zich vast in het dossier adoptiefraude. Nu opnieuw fraude met kinderen uit Ethiopië aan het licht is gekomen, schiet ook de politiek in actie. Te weinig, te laat, oordelen adoptiekinderen Adinda Aelvoet en Priyani Libert, die al eerder fraude aanklaagden. Lees meer »

10. Genitale verminking in Kenia: ‘De cutting dient enkel om de vrouw tot slaaf te maken’

“Om de twee jaar, in de maand december, is het hier drie weken lang de hel. Grootmoeders sleuren soms hun kleinkinderen naar het huis waar het gebeurt.” De verhalen die fotografe Lieve Blancquaert noteert uit de mond van meisjes die in Kenia de rituele genitale verminking ontvluchten, gaan door merg en been. Maar juist hun geslaagde vlucht geeft hoop, zo blijkt uit de stralende foto’s die de reportage begeleiden. Lees meer »

Tot volgende week,
Bart Eeckhout en Kirsten Bertrand
hoofdredactie De Morgen

Reageren op deze brief? Graag. Reageer op deze e-mail of mail naar: hoofdredactie@demorgen.be.

✏️ Wat vond u van deze mail?
✉️ Schrijf u in op onze andere nieuwsbrieven
📲 Neem een abonnement op De Morgen

Wat vindt u van deze nieuwsbrief?

Stem positief
Stem negatief

Deze nieuwsbrief is verzonden naar lucschrijvers@hotmail.com | © 2025 DeMorgen
Alle rechten voorbehouden | Afmelden voor deze nieuwsbrief