Dag lezer,
Verwacht geen doorbraak meer in de stremmende regeringsonderhandelingen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De hoofdrolspelers in de Vlaamse formatie doen nog alsof, maar ook bij hen kan enkel een mirakel nog een snelle doorbraak opleveren. Zoveel is wel duidelijk na de merkwaardige stop-and-go-crisis van afgelopen week, met cd&v-voorzitter Sammy Mahdi in de hoofdrol.
De burgers van het Vlaamse Gewest, die op een normale, logische coalitievorming hadden gehoopt, kunnen zich troosten met een blik over de Brusselse stadsmuur. In het Hoofdstedelijk Gewest zit de situatie pas echt muurvast. Dat lijkt een lokaal verhaal, maar de impact wordt maar beter niet onderschat. Zoals we in onze wekelijkse politieke podcast Lopende Zaken – u luistert toch ook? – uitleggen, kan druk op de fragiele communautaire evenwichten in Brussel de hele Belgische federale constructie uit balans halen.
Er is niet alleen de stilstand in de onderhandelingen. Partijleiders hebben de knop omgedraaid en gedragen zich stilaan als de kandidaat-burgemeesters die ze meestal ook zijn. Er gaat geen dag voorbij of MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez komt met een plan om het in zijn stad Bergen zelf anders en beter te gaan doen. Maar ook Bart De Wever maakte handig gebruik van een ernstig incident met joyriders die er in Antwerpen met een ambulance vandoor gingen om zichzelf te profileren.
Over gebrek aan respect voor de hulpdiensten vallen beleidsmatig zeker zinnige dingen te vertellen, maar burgemeester De Wever koos nog eens voor de etnische kaart. Hij viseerde “één bepaalde categorie inwoners”. Uiteindelijk bleken bij de daders jonge twintigers met Latijns-Amerikaanse roots te zitten. Tenzij De Wever hen bedoelde, blies hij dus op de verkeerde hondenfluit. De kans is klein dat hij daar schade door oploopt. Want intussen was de vandalenstreek een handig platform geworden voor politici van rechts én links om zichzelf te profileren.
De verstandigste politieke uitspraken over de ambulancekwestie zijn te lezen in een opiniestuk dat Antwerps schepen Jinnih Beels (Vooruit) in deze krant publiceerde. “Wat ons níét verder zal helpen, is de bepampering door de linkerzijde of de polarisering aan de rechterzijde”, schrijft ze. “Beide benaderingen zijn doorzichtig in hun focus op electoraal gewin, zonder echte oplossingen te bieden.”
Zo is het maar net. Jinnih Beels is op 13 oktober geen kandidaat meer bij de verkiezingen in Antwerpen. Blijkbaar geeft die positie wat vrijheid om rustige, beredeneerde standpunten in te nemen.